Gemeente Echt-Susteren


Informatie van het WMO-platform

Mantelzorg is nog niet voor iedereen een bekend begrip en het is vaak ook niet duidelijk van welke faciliteiten de mantelzorgers gebruik kunnen maken. Daarom is er het steunpunt Mantelzorg bij de welzijnsinstelling SWE. Heb je vragen of wil je gratis gebruik maken van hulp, cursussen of informatiebijeenkomsten, neem dan contact op met Steunpunt Mantelzorg SWE, Diepstraat 3c in Echt. Telefoonnummer 0475-484848. Meer informatie is ook te vinden in de brochure in de folderrekken of bij het Wmo-loket Vastrada (iedere woensdagmiddag van 14.00-16.30 uur).

Â

Mantelzorg is alle zorg die men geeft aan een ziek of hulpbehoevend familielid buiten de gebruikelijke zorg om. Dit kan dus zijn hulp voor ouders, kinderen, broers of zussen, et. Deze mantelzorg wordt niet financieel vergoed.

De mantelzorger heeft vaak geen keuze: vaak wordt van hem of haar verwacht dat men deze taken âgewoonâ op zich neemt. Het kan beginnen met eenvoudige klusjes zoals boodschappen doen, of meegaan naar de dokter of het ziekenhuis. Naarmate de ziekte verergert kan dit overgaan tot een meer of minder volledige verzorging. Dit zal in sommige gevallen leiden tot een zware belasting voor de mantelzorger.

Het steunpunt Mantelzorg bij de welzijnsinstelling SWE ondersteunt en helpt mantelzorgers (gratis) op veel gebieden. Intensieve mantelzorgers (meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden) krijgen bij registratie bij SWE een gratis lidmaatschap van Mezzo (de belangenvereniging voor mantelzorgers). Ook ontvangen zij uitnodigingen voor cursussen, informatiebijeenkomsten en ontspanningsactiviteiten.

Â

Â