Geen administratieve chaos bij CBR

29/05/2009 16:46

Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Beweringen OR CBR grotendeels ongegrond verklaard

De Raad van Toezicht van het CBR heeft kennis genomen van de bevindingen van het onderzoek van Ernst ? (E?) naar de administratieve situatie bij het CBR. Dit naar aanleiding van 5 beweringen van de OR van het CBR. De onderzoekers van E? hebben 4 van de 5 beweringen van de OR als niet-gegrond verklaard en 1 bewering als gegrond verklaard.

Het gaat daarbij om het stopzetten van 262 dossiers inzake onderzoek naar de rijgeschiktheid en de stopzetting van 249 EMA dossiers. Het door de OR genoemde aantal van "tenminste 1000!" dossiers is dus niet gegrond, maar het signaal wel.

De Raad van Toezicht van het CBR is van mening dat het stopzetten van deze dossiers meer nauwgezet had moeten plaatsvinden en dat ook een goede vastlegging van het proces tot stopzetting noodzakelijk is. Het stopzetten van 12 onderzoeksdossiers had niet mogen plaatsvinden. Hoewel het hier slechts gaat om 0,05% van het aantal van 22.000 dossiers uit 2008, betreurt de Raad van Toezicht deze gang van zaken zeer. De directie CBR heeft op verzoek van de Raad van Toezicht passende organisatorische en personele maatregelen genomen, om deze gang van zaken in de toekomst te voorkomen.

Op basis van de bevindingen van E? concludeert de Raad van Toezicht, dat het adequaat functioneren van het CBR en het toezicht daarop niet in het geding zijn.

Het onderzoek toont echter wel een aantal aandachtspunten en leermomenten aan voor het CBR. Veel van deze onderwerpen waren al bekend bij de directie van het CBR en maatregelen ter verbetering zijn al genomen en/of worden meegenomen in het lopende reorganisatieproces.

De Raad van Toezicht beveelt de directie van het CBR aan om de geplande reorganisatie, waarbij de succesvolle tijdelijke maatregelen moeten worden omgezet in een structurele wijziging van de organisatie met kracht door te zetten. De verbetering van de prestaties van het CBR zijn duidelijk zichtbaar, maar de prestaties kunnen en moeten volgens de Raad van Toezicht nog verder verbeteren.

Daarbij wil de Raad van Toezicht nadrukkelijk aandacht vragen voor de omvang van het werk dat de medewerkers van het CBR verrichten. Met 700.000 praktijkexamens, 850.000 theorie examens en 575.000 verklaringen van geschiktheid leveren de medewerkers een grote bijdrage aan de mobiliteit en de verkeersveiligheid in Nederland. De Raad van Toezicht streeft samen met de directie van het CBR naar het uitsluiten van fouten, maar bij een dergelijk grote hoeveelheid klantcontacten zijn fouten als gevolg van menselijk handelen, helaas onvermijdelijk.


---





http://www.cbr.nl