Partij van de Arbeid

Actieplan jeugdwerkloosheid

29-05-2009 02:03

Het kabinet heeft ingestemd met voorstellen van staatssecretaris Klijnsma om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Jongeren worden langer op school gehouden, intensiever begeleid naar bestaande vacatures en er worden meer stages aangeboden. Klijnsma: We moeten alles op alles zetten om te voorkomen dat jongeren thuis komen te zitten.

Het kabinet kondigt in het actieplan jeugdwerkloosheid een offensief aan om alle jongeren die door de crisis buiten de boot vallen perspectief te bieden. Jongeren worden langer op school gehouden, intensiever begeleid naar bestaande vacatures en er worden met behulp van subsidie meer leerwerkplaatsen en stages voor jongeren aangeboden. De dertig grote regionale werkpleinen, waarin alle organisaties op het terrein van onderwijs en arbeidsmarkt samenwerken, gaan een centrale rol spelen in de uitvoering van het actieplan Jeugdwerkloosheid.

Dit heeft de ministerraad besloten op voorstel van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mede namens minister Rouvoet (J&G), minister Van der Laan (WWI) en staatssecretaris Van Bijsterveldt (OCW).

PvdA Tweede-Kamerlid Hans Spekman: 'Het is goed dat er extra geld komt voor jongeren. Voor alle maatregelen om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan stelt het kabinet 250 miljoen euro beschikbaar. Wij mogen niemand meer afschrijven. Zij mogen wat ons betreft niet langer dan drie maanden aan kant staan. Het is belangrijk dat er nu concrete afspraken worden gemaakt met werkgevers over stageplekken. Dit jaar komen er ongeveer 28000 jongeren zonder startkwalificatie bij. We mogen hen niet in de kou laten staan. We kunnen hen bijvoorbeeld helpen via jobcoaches van uitzendbureaus.

Langer doorleren
Voor alle maatregelen om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan stelt het kabinet 250 miljoen euro beschikbaar, uitgesmeerd over de jaren 2009, 2010 en 2011.
Twee weken geleden bracht Hans de Boer, voormalig voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, advies uit aan het kabinet. Bij die gelegenheid startte direct de eerste actie: het School Ex-Programma dat zich richt op mbo-scholieren die momenteel hun opleiding afronden. Het kabinet wil met deze actie tienduizend mboers er toe te bewegen om langer door te leren.

Stages en leerwerkplaatsen
Nog deze zomer worden per regio met alle betrokken partijen op het gebied van onderwijs, arbeidsmarkt en jeugdzorg convenanten afgesloten over extra scholing, leerwerkplaatsen en stages voor jongeren. Hiervoor stelt het kabinet het grootste deel van het extra geld beschikbaar: 153 miljoen euro. Daarnaast investeert het in het scheppen van extra leerwerkbanen en stages en een matching-offensief waarbij de vraag van werkgevers en de beschikbaarheid van jongeren op elkaar worden aangesloten. Mede hiervoor worden 200 jongeren ingezet als junior-werkcoaches bij het UWV.

Actief begeleiden naar werk
Kwetsbare jongeren met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt moeten ook profiteren van de extra inspanningen om de jeugdwerkloosheid terug te dringen. 40 miljoen euro wordt ingezet voor meer zorg en ondersteuning in en rond school en voor een opleiding met opvang voor leerlingen die permanent aandacht en toezicht nodig hebben. Daarnaast wordt geïnvesteerd in een proef om jongeren vanuit de jeugdzorg actief te begeleiden naar school of werk.

De ambities van het actieplan sluiten nauw aan bij de afspraken van de sociale partners om jonge schoolverlaters die langer dan drie maanden thuis zitten stageplaatsen aan te bieden.

Klijnsma: Het is nu aan de partners om ervoor te zorgen dat de plekken voor jongeren er komen en dat er binnen de verschillende sectoren op de arbeidsmarkt stevige afspraken worden gemaakt over de aantallen die we nodig hebben. Een prima voorbeeld daarvan is de toezegging van vijfduizend plekken die de zorgsector deze week aankondigde. We moeten alles op alles zetten om te voorkomen dat jongeren thuis komen te zitten.