Ministerraad


24 miljoen euro voor duurzame Zuidplaspolder

Persbericht | 29-05-2009

De ministerraad heeft op voorstel van minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ingestemd met het beschikbaar stellen van 24 miljoen euro uit het Nota Ruimtebudget ten behoeve van de duurzame en klimaatbestendige inrichting van de Zuidplaspolder tussen Rotterdam, Gouda en Zoetermeer. Deze moet uitgroeien tot een icoon van duurzaamheid en klimaat-bestendigheid. Zo zijn er voorbeeldprojecten rond klimaatbestendigheid (paalwoningen, wegen als compartimenteringdijken, in hoogte verstelbare vloeren) en klimaatneutraliteit (isolatie, benutting van zon, wind en omgevingswarmte). Bijzonder is ook het programma om de CO2-uitstoot van de glastuinbouw te verminderen en het watergebruik te verduurzamen.

Delen van de Zuidplaspolder zijn nu nog sterk verrommeld. Provincie, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties werken aan een zeer ambitieus ruimtelijk programma op het gebied van woningbouw, bedrijvigheid, natuurontwikkeling en recreatie: de Showcase Duurzame Zuidplaspolder. De bedoeling is om tussen 2010 en 2020 7.000 woningen te realiseren in een landelijk en dorps woonmilieu. Verder wordt 400 hectare bestemd voor (natte) natuur en waterberging en 200 hectare voor nieuwe glastuinbouw. Daarnaast wordt 80 hectare aan verspreid liggende kassen opgeruimd. Ook is er 100 hectare gereserveerd voor bedrijvigheid. In combinatie met de nodige verbetering van de bereikbaarheid, draagt de Zuidplaspolder straks sterk bij aan de concurrentiekracht van de Randstad. Ook markeert de Rijksbijdrage een mijlpaal in het programma Randstad Urgent.

De Rijksbijdrage is bestemd voor een drietal deelprojecten die een katalyserende werking moeten hebben voor het hele gebied: klimaatbestendig én klimaatneutraal bouwen, duurzame en innovatieve tuinbouw en versnelde aanleg natte natuur en waterberging. Deze drie zogenaamde kwaliteitsdragers moeten de ontwikkeling van de hele polder aanjagen en kennis en ervaringen opleveren die direct - ook elders - kunnen worden toegepast. Zo moet de versnelde aanleg van de groenstructuur niet alleen bijdragen aan klimaatbestendigheid (waterberging), maar ook de voorwaarden scheppen voor de realisatie van een landelijk woonmilieu met tal van mogelijkheden voor ontspanning en recreatie.

In het gebied worden ambitieuze maatregelen genomen op het gebied van klimaat en energie. Door de kassen te voorzien van CO2 uit het Rotterdamse Rijnmondgebied, en ze vervolgens in een 'energieweb' te koppelen aan woonwijken, kunnen tuinders warmte en energie uitwisselen met bewoners. Het aandeel duurzame energie zal 40 procent gaan bedragen, het tienvoudige van wat in de glastuinbouwsector gebruikelijk is. De beoogde reductie in CO2-uitstoot bedraagt 20.000 ton per jaar en ligt de helft lager dan normaal. In Waddinxveen en Zevenhuizen-Moerkapelle gaan tuinders, gemeenten en het hoogheemraadschap een gesloten watersysteem realiseren, waarbij bijvoorbeeld afvalwater wordt gezuiverd en in de bodem wordt opgeslagen. Deze 100 procentreductie in watergebruik maakt zowel het oppompen van grondwater als de aanleg van een riolering overbodig.

Het Nota Ruimtebudget (1 miljard euro) is bestemd voor complexe ruimtelijke projecten van nationaal belang. In totaal heeft voor 14 projecten reeds besluitvorming plaatsgevonden en is voor 265 miljoen euro aan bijdragen toegekend.