Ministerraad


Een sterke agrosector voor voedsel- en grondstoffenbehoeften

Persbericht | 29-05-2009

De ministerraad heeft op voorstel van minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ingestemd met de maatschappelijke innovatieagenda duurzame agro- en visserijketens (MIA DAV).

De maatschappelijke innovatieagenda duurzame agro- en visserijketens richt zich op de voedsel- en grondstoffenbehoeften van de samenleving. Om in die behoeften te kunnen blijven voorzien, moet het Nederlands innovatievermogen worden versterkt. De agenda moet ook knelpunten in de agro- en visserijketens oplossen.

Nederland heeft een geavanceerde landbouw en agro-industrie. De omvangrijke en intensieve productie op een relatief klein grondgebied leidt tot knelpunten. Door inzet van kennis en creativiteit kan hier een antwoord op gevonden worden. Bovendien is de landbouw voor de lange termijn een van de schaarse bronnen van duurzame energie en grondstoffen. Het is belangrijk dat dit potentieel wordt ontwikkeld om de uitputting van fossiele bronnen te vertragen of fossiele bronnen te vervangen. De agrosector kan een grotere en meer duurzame bijdrage leveren aan voedsel, grondstoffen en energie dan tot nu toe.

De maatschappelijke innovatieagenda duurzame agro- en visserijketens is opgesteld vanuit de interdepartementale programmadirectie Kennis en Innovatie in het kader van het kabinetsproject Nederland Ondernemend Innovatieland. De agenda is ontwikkeld in samenwerking met de ministeries van Economische Zaken, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Verkeer en Waterstaat.

Minister Verburg zal het voorstel mede namens minister Van der Hoeven van Economische Zaken naar de Tweede Kamer sturen.