Ministerraad


Extra maatregelen voor overbelaste jongeren

Persbericht | 29-05-2009

Jongeren die vanwege een opeenstapeling van problemen een groot risico lopen op maatschappelijke uitval kunnen rekenen op extra ondersteuning. Het kabinet stelt hiervoor de komende twee jaar in totaal 60 miljoen euro extra beschikbaar. Dat heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin en staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het kabinet komt hiermee grotendeels tegemoet aan het advies 'Vertrouwen in de school' van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Naast het extra geld blijven bestaande budgetten behouden ter voorkoming van de maatschappelijke uitval van deze 'overbelaste' jongeren.

Nederland kent op dit moment naar schatting een groep van 16.000 overbelaste jongeren. Zij leiden aan een opeenstapeling van problemen en lopen een groot risico maatschappelijk uit te vallen en zonder diploma het onderwijs te verlaten. Hun problemen reiken veel verder dan het onderwijs. Verreweg de meeste overbelaste jongeren wonen in de vier grote steden in de Randstad, maar ook in de 27 middelgrote steden in de rest van Nederland.

De komende twee jaar wordt in totaal 60 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor gemeenten en scholen die een 'plusvoorziening' willen starten. In een plusvoorziening wordt de structuur en verbondenheid geboden die overbelaste jongeren nodig hebben. Dit vertaalt zich bijvoorbeeld in kleinere groepen, een vaste mentor, fysieke nabijheid van zorg- en hulpverlenende instanties die nauw samenwerken en zeer praktijkgericht onderwijs met een sterke verbinding tot de lokale arbeidsmarkt. Een plusvoorziening op scholen kan alleen tot stand komen als het school- en gemeentebestuur zich daar gezamenlijk voor inzetten.

Om gemeenten ook structureel de (financiële) ruimte te geven om de hulp dichtbij overbelaste jongeren te organiseren, zal het Rijk bestaande geldstromen aan gemeenten bundelen. Vanaf 2010 komt daarom een structurele 'decentralisatie-uitkering Jeugd' beschikbaar voor de 31 grote gemeenten. Daarnaast verwacht het kabinet ook financiële inzet vanuit gemeenten zoals uit het Participatiebudget en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Tussen Rijk en gemeenten worden prestatieafspraken gemaakt over de resultaten die gehaald moeten worden ten aanzien van overbelaste jongeren.

Om overbelaste jongeren snel en adequaat de juiste hulp te kunnen verlenen, is naast de zorg op school ook intensieve samenwerking met externe instanties nodig zoals schuldhulpverlening, verslavingszorg, woonbegeleiding of reclassering. Vanaf 2011 moet ook de zorg in en om de school op orde zijn. Zo wordt het voor scholen verplicht om onder regie van de gemeente in zorgadviesteams samen te werken met alle relevante partijen om jongeren snel en goed te helpen.

De afgelopen jaren heeft het kabinet diverse initiatieven genomen om de doorstroom van het vmbo naar het mbo te verbeteren, zoals de introductie van de assistentopleiding in het vmbo en de experimentele leergang vmbo-mbo2 . Voor een beperkte groep, met name laatbloeiers en overbelaste leerlingen vormt de maximale verblijfsduur in het vmbo (vijf jaar) een te grote hindernis. Daarom schaft dit kabinet de maximale verblijfsduur op het vmbo af.