Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Mei

Nieuwe Rijksadviseur Zuidas

29-05-2009

Dirk Jan van den Berg, voorzitter van het college van Bestuur van de Technische Universiteit Delft, is de nieuwe Rijksvertegenwoordiger voor de Zuidas. Dat heeft het Rijk onder meer op voorstel van minister Cramer (Ruimte en Milieu) besloten.

Van den Berg, die ook topambtenaar en ambassadeur in China was, gaat onderzoeken welk ontwerp voor het ontwikkelingsproject Zuidas kans van slagen heeft. Hij krijgt de opdracht mee om alternatieven voor de Zuidas-Dok uit te werken, die aantoonbaar uitzicht bieden op een haalbare businesscase. Hij doet dat samen met de gemeente Amsterdam, Rijkswaterstaat, ProRail en de Rijksbouwmeester.

De Zuidas moet een nieuw stedelijk centrum op een internationale toplocatie worden, met een hoogwaardig station en uitbreiding van infrastructuur van weg en spoor. Dat moet met balans tussen wonen, werken en voorzieningen - commercieel en niet-commercieel. De eerste van 9.000 woningen zijn vorig jaar september opgeleverd.

De nieuwe Rijksvertegenwoordiger werkte tussen 1980 en 1992 bij het ministerie van Economische Zaken, onder andere als directeur en plaatsvervangend directeur-generaal. Tussen 1992 en 2001 was hij secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vervolgens werkte hij als permanente vertegenwoordiger van Nederland bij de Verenigde Naties (2001-2005) en als ambassadeur in China (2005-2008). Hij volgt Jan-Willem Oosterwijk op.