Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)



29-05-2009
Frugi Venta steunt Freshfel in kritiek Europese regelgeving

In een persbericht bekritiseert Freshfel de tegenstrijdige Europese regelgeving ten aanzien van kwaliteit. Tegelijkertijd met het ontmantelen van de kwaliteitsvoorschriften voor 26 producten wordt een onderzoek aangekondigd naar de gevolgen hiervan.

Totale kosten voor dit onderzoek worden geschat op EUR 180.000,-. Frugi Venta sluit zich volledig aan bij de kritiek van Freshfel en heeft in eerder stadium al geageerd tegen afschaffing van de handelsnormen.

Toename prijsdruk
"Het is te gek voor woorden dat de Commissie eerst miljoenen uitgeeft voor publicatie om de wetgeving aan het grote publiek bekend te maken en vervolgens met een voorstel komt tot onderzoek wat de gevolgen van deze afschaffing na 1 juli kunnen zijn", meent Willem Baljeu, directeur van Frugi Venta.
"Wij zien pertinent geen vermindering van administratieve lasten. De administratieve lasten voor het bedrijfsleven zullen alleen maar toenemen evenals de onduidelijkheid over kwaliteitsindeling. Prijsdruk zal het gevolg zijn van toetreding van producten met mindere kwaliteit op de markt. Denk bijvoorbeeld aan de dreiging van het zogenaamde Duitse `Streuobst'."

Vraagtekens
Volgens Freshfel zullen nieuwe controlemethoden en het bijbehorende papierwerk worden geĂŻntroduceerd voor ongeveer vierhonderd producten om te controleren of deze allemaal voldoen aan de veiligheidseisen en kwaliteitscriteria. Freshfel schat in dat 1,8 miljoen ton groenten en fruit extra moet worden gecontroleerd, hoofdzakelijk kleinere en afwijkende partijen. Freshfel stelt bovendien vraagtekens bij de capaciteiten van de handhavers. De organisatie is er niet van overtuigd dat zij aanvullende training hebben gehad om de nieuwe producten goed te kunnen beoordelen.