Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland stelt voor piraterij-tribunaal op te richten

29 mei 2009 | Minister Verhagen heeft aan een groep geïnteresseerde landen een concreet voorstel gedaan voor de oprichting van een internationaal tribunaal voor berechting van Somalische piraten. Het voorstel werd voorgelegd aan de internationale anti-piraterij Contact Groep in New York.

Het doel is een tribunaal in te stellen dat piraten gaat berechten die worden opgepakt in de Golf van Aden en rond Somalië. Het tribunaal moet in de regio worden gevestigd en veroordeelde piraten moeten hun straf ook daar uitzitten. Nederland zal half juni een bijeenkomst van internationale deskundigen organiseren in Den Haag om de details van het tribunaal verder uit te werken.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) wees eerder al op de noodzaak effectieve strafmaatregelen te nemen tegen de toenemende piraterij. "Gezien de Nederlandse ervaring met strafrechttribunalen ligt het voor de hand dat wij een voortrekkersrol spelen bij de opzet van een dergelijk tribunaal," aldus Verhagen na afloop van de vorige vergadering van EU ministers van buitenlandse zaken.

De anti-piraterij Contact groep werd begin 2009 op initiatief van de VS opgericht. Tot nu wordt in de groep vooral gesproken over afstemming van militaire actie tegen de piraten. Nederland wil nu ook vervolging, berechting en bestraffing effectief aanpakken.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl