FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten hekelt kruideniersmentaliteit AWVN

De Nederlandse werkgevers zouden er beter aan doen om goede afspraken over investeren in mensen te maken, dan te pietlutten over een loonstijging van 1%.

Dat zegt Anja Jongbloed, coördinator Arbeidsvoorwaarden van FNV Bondgenoten in reactie op uitspraken van de directeur van de AWVN in het FD vanochtend. Vanmiddag zal Jongbloed tijdens de voorjaarsbijeenkomst van de Nederlandse Vereniging van Arbeidsverhoudingen (NVA) de werkgevers nogmaals laten weten dat het FNV Bondgenoten op dit moment gaat om werkzekerheid, koopkrachtbehoud en 'Gewoon Goed Werk'. "Wij hebben misschien de naam, maar het zijn de werkgevers die het alleen maar over loonsverhogingen hebben", aldus Jongbloed. "Wij willen het hebben over investeren in werknemers op de lange termijn. Decentraal lukt dat ook, om afspraken op het gebied van 'Gewoon Goed Werk' te realiseren. Maar als de AWVN dan weer dit soort uitspraken doet, word ik een beetje verdrietig van die kruideniersmentaliteit".

FNV Bondgenoten presenteerde gisteren zijn tussenstand van het cao-seizoen. Een belangrijke uitkomst daarin is dat in 80 procent van de cao-voorstellen Gewoon-Goed- Werk-thema's waren opgenomen, waarvan een kwart gerealiseerd is.

Onder de noemer 'Gewoon Goed Werk' zet FNV Bondgenoten zich in voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten ten minste 10 euro per uur krijgen, flexwerk moet worden beperkt tot 'ziek en piek' en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken onder andere in de schoonmaak, vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.

FNV Bondgenoten is de grootste vakbond in de marktsector. De ruim 476.000 leden zijn werkzaam in de industrie, groot- en kleinmetaal, handel, vervoer, in de dienstensector, de agrarische sector en in de facilitaire dienstverlening.