Gemeente Teylingen

Brede Scholen, sport en cultuur

Teylingen doet niet mee aan de Impuls Brede Scholen, sport en cultuur

29 mei 2009

Teylingen komt in 2010 in aanmerking voor de rijksregeling `Impuls Brede Scholen'. Hiermee kunnen functies worden gerealiseerd die van verschillende Brede School onderdelen een (klein) element hebben (een deel sport, een deel cultuur, een deel schoolactiviteiten); de zogenaamde combinatiefuncties. Het rijk stelt hiervoor geld beschikbaar en verwacht van de gemeente medefinanciering. Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om niet deel te nemen aan de Impuls.

Wat is de brede school?

Een brede school is meer dan alleen een school. Het is een plek waar voor kinderen naast onderwijs bijvoorbeeld naschoolse opvang geregeld is. Een brede school richt zich op het verbeteren van kinderopvang en vrijetijdsaanbod (sport en cultuur). De gemeente Teylingen wil ook dat een brede school de sociale cohesie in de wijk bevordert. De school is er dus niet alleen voor de schoolgaande kinderen, maar voor de hele wijk. In Teylingen is nog geen brede school, maar zijn er wel brede scholen in ontwikkeling. Een brede school kan in één gebouw gevestigd zijn; Teylingen wil daar bij nieuwbouw dan ook rekening mee houden. In bestaande situaties wordt de Brede School gevormd door samenwerking tussen verschillende disciplines (onderwijsinstellingen, sportverenigingen, kinderopvanginstellingen en culturele instellingen).

Wat is een combinatiefunctie?

Het organiseren van een brede school vraagt om specifieke functies. Een beetje sport, een beetje cultuur, kortom een combinatiefunctie, een functie waarbij een werknemer in dienst is bij één werkgever maar werkt voor twee of meer sectoren binnen onderwijs, cultuur en sport. Met de combinatiefuncties wordt de verbinding en samenwerking tussen deze sectoren versterkt. De combinatiefunctie kan een impuls geven aan de brede school. Door de combinatiefunctie kan het aanbod op de brede school tijdens schooltijd beter aansluiten op het aanbod na schooltijd.

Waarom doet Teylingen niet mee?

Eén voorwaarde is dat de gemeente zelf 60% financieel bij moet dragen voor het vormen van 6,8 combinatiefuncties. Dat is de reden dat het college aan de gemeenteraad voorstelt niet deel te nemen aan de Impuls. De verplichtingen van de rijksbijdrage zijn te beperkend om de combinatiefuncties in Teylingen op een goede manier in te vullen. Het college is van mening dat we zelf meer kunnen bereiken met hetzelfde of minder geld. Als de gemeente zelf het geld vrij kan besteden, kan het geld efficiënter ingezet worden. Het college ziet zeker mogelijkheden en voordelen van de combinatiefuncties, maar dan wel zonder de regeling van het rijk.

De raad heeft eerder dit jaar geld beschikbaar gesteld om in kaart te brengen wat de behoefte is aan lokaal onderwijsbeleid. Hierbij, maar ook bij het schrijven van de cultuur- en sportnota worden de combinatiefuncties meegenomen.

De commissie Welzijn bespreekt dit voorstel van het college op dinsdag 23 juni. De raad neemt op donderdag 9 juli een besluit over dit voorstel.