Wageningen Universiteit en Researchcentrum onderscheiding voor prof. peter reijnders Koninklijke Onderscheiding voor prof. Peter Reijnders

29 mei 2009

Onderdeel: Wageningen IMARES

Op 29 mei is prof.dr.ir. P.J.H. Reijnders benoemd tot Officier in de orde van Oranje -Nassau. De onderscheiding is uitgereikt door locoburgemeester Marjan Merkelbach tijdens het symposium âScience, the foundation of managementâ dat plaatsvindt ter gelegenheid van de pensionering van prof. Reijnders.

Prof. Peter Reijnders is een internationaal gerespecteerd en gewaardeerd deskundige op het gebied van zeezoogdieren die zich heeft ingezet voor toegepast onderzoek ten behoeve van de bescherming van de zeezoogdieren. Hij wordt op grond hiervan gekwalificeerd als iemand met een buitengewone bekwaamheid in de wetenschap met op zijn vakgebied nationaal maar ook internationaal een brede erkenning en waardering, waar de samenleving in belangrijke mate mee is gebaat.

Loopbaan
Peter Reijnders (Siebengewald (L), 1944), heeft onder meer natuurbeheer en dierecologie gestudeerd in Wageningen en promoveerde daar in 1980. Hij werkt bij Wageningen IMARES sinds de oprichting ervan in 2006. Daarvoor was hij vanaf 1973 werkzaam bij het Rijksinstituut voor Natuurbeheer (RIN), dat later opging in het Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek (IBN) en daarna in Alterra. Prof. Reijnders heeft veel nationaal en internationaal onderzoek gedaan, o.a. op Antarctica. Hij heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan. Hij is tevens Buitengewoon hoogleraar Ecologie en Beheer van Zeezoogdieren aan de Wageningen Universiteit en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Kiel.

Zeehondenonderzoek
Reijnders analyseerde vanaf 1973 systematisch de factoren die de achteruitgang van de populatie zeehonden in de Waddenzee konden verklaren en droeg beleidsmatige oplossingen aan gericht op de populatie zoals die nu is.

Hij heeft onder andere aangetoond dat PCBâs een direct effect hebben op de voortplanting van dieren. Daarnaast heeft hij o.a. geadviseerd om fuiken in de Waddenzee weg te halen of te voorzien van keerkleppen en daarmee diervriendelijker te maken. Tevens staat hij aan de basis van de adviezen die mede aanleiding waren om de zeehond in 1994 formeel uit de Jachtwet te verwijderen.

Wetenschap
Reijnders anticipeerde met onderzoeksprogrammaâs op beleidsvragen en deed al onderzoek naar de effecten van verstoring op de zeehonden ver voordat dit een issue was in het beheer van de Waddenzee. Het beheer van zeehonden, en het succes daarvan, is hierdoor vooral gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Dit is van groot belang voor de wetenschap. Reijnders is vertegenwoordiger in de International Whaling Commitee. Hij zorgde voor uitvoering van het verdrag van ASCOBANS en is voorzitter van de Trilaterale SEAL Expert Group for the International Conservation and Management Plan.
---

Contact
Meer informatie:
Hans Bothe, Wageningen IMARES
0317 - 487148 of 06 -1067 4006
hans.bothe@wur.nl