Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



Verslag Europese Gezondheidsraad van 30 april 2009

Op 30 april 2009 wordt er in Luxemburg een extra zitting van de Europese Gezondheidsraad bijeengeroepen in verband met het uitbreken van Nieuwe Influenza A (H1N1).

Commissaris Vassiliou haalt de Raadsconclusies over Health Security uit december 2008 aan, waarin de lidstaten ondermeer afspraken hebben gemaakt ten aanzien van coördinatie en samenwerking. De Informele Raad in Angers van september 2008 benadrukte tevens een intersectorale aanpak. Vassiliou roept op tot goede monitoring, het gebruik maken van de bestaande coördinatiemechanismen (o.a. het Health Security Committee, HSC) en systematische rapportage en informatie-uitwisseling. Ook het gecoördineerd uitdragen van reizigersinformatie is belangrijk, evenals richtsnoeren voor case management en samenwerking op het gebied van diagnostiek.

De lidstaten zijn eensgezind in hun oproep om op eenduidige, coherente wijze op te treden binnen de bestaande structuren op EU en mondiaal niveau. De rol van de WHO wordt benadrukt. Er is eensgezindheid onder de ministers over het niet op Europees niveau afkondigen van een reisverbod.

Vassiliou roept de lidstaten op de voorraden antivirale middelen goed te gebruiken en in samenwerking te treden met de farmaceutische industrie. Het overwegen van een gezamenlijke aanpak richting de farmaceutische industrie voor het ontwikkelen van een pilot vaccin voor het nieuwe virus, en het efficiënt aankopen, managen en inzetten van het pilot vaccine vindt steun bij veel lidstaten. Hiervoor zouden de bestaande structuren gebruikt moeten worden. De Commissie stelt voor om dit in het verband van de Health Security Committee te doen. Dit voorstel wordt overgenomen.

De Commissaris roept ook op tot solidariteit met landen buiten de EU. Wereldwijd zal de behoefte aan antivirale middelen gaan stijgen. Hierin is een rol weggelegd voor de WHO en de ministers van Ontwikkelingssamenwerking.

Directeur ECDC, Zsuzsanna Jakab, en Regionaal directeur WHO-Euro, Marc Danzon, geven een overzicht van de situatie binnen hun respectievelijke organisaties en de manier waarop zij omgaan met de crisis.

De Raadsconclusies (9183/09) worden in een openbare zitting unaniem aangenomen.


---






---- --