Elektronische berichten overheid en uitzendbranche sterke impuls

29/05/2009 17:27

ABU

Staatssecretaris Heemskerk van het ministerie van Economische Zaken heeft vandaag bekendgemaakt dat de lijst met open standaarden van de overheid wordt uitgebreid met standaarden die speciaal zijn ontwikkeld voor de sector flexibele arbeid. "De toepassing van de nieuwe SETU-standaard in de uitzendsector is een prachtig voorbeeld van slimme digitale samenwerking", zei staatssecretaris Heemskerk bij de symbolische overhandiging van de nieuwe open standaard door de voorzitter van de SETU Hans Wanders, CIO Randstad Holding. "Door erkenning van de SETU-standaard als open standaard neemt het gebruik ervan hopelijk ook een hoge vlucht", aldus Heemskerk. De Stichting Elektronische Transacties Uitzendbranche (SETU) heeft de standaarden ontwikkeld teneinde het commerciële en administratieve proces tussen klanten en leveranciers van flexibele arbeid verder te digitaliseren. Hans Wanders is zeer verheugd met de plaatsing op de lijst. "Plaatsing op de lijst zal een grote impuls betekenen voor uitzend- en detacheringsbedrijven, hun klanten en software leveranciers om te investeren in elektronische uitwisseling van gegevens. Dat zal op termijn in de hele keten grote efficiencyvoordelen opleveren."

Begin 2007 heeft de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) samen met een aantal uitzendondernemingen de SETU opgericht. De stichting heeft als doel het elektronische berichtenverkeer tussen uitzendondernemingen en inleners te bevorderen. In samenwerking met TNO heeft SETU standaarden ontwikkeld die elektronische uitwisseling van berichten zoals facturen en werkurenbriefjes tussen in- en uitleners van flexibele arbeidskrachten mogelijk maken.

Sinds de oprichting van de SETU is het gebruik van de standaarden gestaag gegroeid. Inmiddels wordt ongeveer 10 procent van de jaarlijks miljoenen werkurenbriefjes digitaal uitgewisseld. Steeds meer uitzendondernemingen en inleners vanuit het bedrijfsleven en de overheid onderschrijven de toegevoegde waarde van de SETU-standaarden. Naast kostenbesparing door de digitale uitwisseling prijzen gebruikers de beperkte foutgevoeligheid en de versnelling van het proces in vergelijking met de papieren uitwisseling.

Dat ook de overheid toekomst ziet in het gebruik van de SETU-standaarden is vandaag bevestigd. Het College Standaardisatie, een speciaal overheidscollege dat zich bezighoudt met bevordering van het gebruik van open standaarden door overheidsorganisaties en (semi-) publieke instellingen, heeft goedkeuring verleend voor de plaatsing van de SETU-standaarden op de lijst met open standaarden van de overheid. Op deze lijst staan open standaarden vermeld die een hoge kwaliteit hebben en waarvan het gebruik een significant deel van de markt bestrijkt. De plaatsing van de standaarden op de lijst betekent voor overheidsinstanties dat zij verplicht worden de SETU-standaarden te gebruiken indien zij uitzendkrachten inhuren en digitaal urenbriefjes en facturen willen uitwisselen.

De verwachting is dat steeds meer overheidsinstanties over zullen gaan op het gebruik van de SETU- standaarden. De SETU verwacht dat de plaatsing op de lijst ook een aanzuigende werking zal hebben onder inleners in het bedrijfsleven. Dat nu al 10 procent van de miljoenen urenbriefjes digitaal wordt uitgewisseld is een mooi resultaat in de korte tijd dat SETU bestaat, maar er is tegelijkertijd ook nog veel terrein te winnen. Plaatsing op de lijst met open standaarden is in ieder geval weer een mooie stap in de goede richting.






Noot voor de redactie:

Voor de redactie,