Ministerie van Financiën

Staatssecretaris De Jager sluit belastingverdrag met Luxemburg

Nieuwsbericht | 29-05-2009 | Belastingen internationaal

Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën heeft op 29 mei samen met de Luxemburgse minister van Begroting Luc Frieden een nieuw belastingverdrag gesloten. Het verdrag is in lijn met de intensieve aanpak van De Jager van zwartspaarders.

De overeenkomst regelt dat beide landen op verzoek informatie in belastingzaken zullen uitwisselen. Hiermee kan belastingontwijking worden tegengegaan. Staatssecretaris De Jager prees Luxemburg om zijn coöperatieve houding: "Als alle landen op de zogenaamde `grijze lijst' van de OESO zich inspannen om informatie uit te wisselen, nadert het tijdperk van het bankgeheim voor belastingzaken zijn einde. Mijn streven blijft wereldwijde transparantie in belastinggegevens en een moeiteloze gegevensuitwisseling tussen landen onderling."

Staatssecretaris De Jager heeft constant druk uitgeoefend in verschillende internationale verbanden (G20, OESO, EU) voor meer internationale transparantie en gegevensuitwisseling. Nederland verwacht binnenkort meer soortgelijke verdragen te sluiten. Er wordt onderhandeld met onder andere Oostenrijk, België, Zwitserland, Bermuda, Liechtenstein en de Cayman Islands.

Minister Frieden (LU) en staatssecretaris De Jager (NL)

Verwante dossiers


* Belastingen internationaal