Openbaar Ministerie


* >Zeven jaar cel en tbs geëist voor moord in Uithof

Zeven jaar cel en tbs geëist voor moord in Uithof

29 mei 2009

De verdenking van overspel was in de nacht van 26 op 27 november 2008 in wooncomplex De Bisschoppen aanleiding tot een ruzie die uitmondde in een steekpartij met fatale afloop. De verdachte, een 23-jarige student, stond vandaag voor de rechter en hoorde zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen zich eisen.

Op de bewuste dag reed de verdachte met zijn vriendin, die hij al lange tijd verdacht vreemd te gaan, naar een stille plek. Daar mishandelde hij haar net zo lang tot ze namen ging noemen van jongens met wie ze vreemd zou zijn gegaan. De verdachte dwong haar ook de naam te noemen van de jongen die later die nacht slachtoffer zou worden.

Toen de verdachte en zijn vriendin weer thuis waren, probeerden eerst de buren te bemiddelen. De vriendin stelde toen voor haar vriendin te bellen en te vragen of zij zou willen bemiddelen. Haar vriend, een 24-jarige student chemie aan de Hogeschool en de jongen waarvan de verdachte dacht dat zijn vriendin mee vreemd was gegaan, kwam met zijn vriendin mee.

In het wooncomplex kwam het al snel tot een treffen. Toen de twee binnen waren bracht de verdachte ogenblikkelijk zijn vermoeden naar voren, stelde dat er met hem niet gefuckt moest worden, trok het mes tevoorschijn dat hij eerder tussen zijn broekband had gestoken en viel in volle vaart aan. Hij raakte het slachtoffer twee keer, een keer in het been en een keer recht in het hart. Pogingen van politie en ambulancepersoneel om het slachtoffer te reanimeren mochten niet meer baten.

Op de zitting legde de verdachte inconsistente verklaringen af en toonde hij weinig inzicht in wat hij had aangericht. De rapportages over zijn persoon wezen ook op een sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid, een gegeven waar de officier van justitie rekening mee moet houden. Daarom kwam zij tot een eis van zeven jaar, met daarbij tbs met dwangverpleging.