Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


31-05-2009

Toelichting aanslagen waterschapsheffingen 31-05-2009

De invoering van de Wet modernisering waterschapsbestel heeft onder andere gevolgen voor de waterschapsheffingen. De belangrijkste wijzigingen worden hieronder kort weergegeven.

Verontreinigingsheffing en zuiveringsheffing

Als het afvalwater op het riool wordt afgevoerd, is in 2009 de verontreinigingsheffing vervangen door de zuiveringsheffing. Als het afvalwater op oppervlaktewater wordt geloosd, blijft de verontreinigingsheffing bestaan. Per woonruimte wordt een aanslag van één vervuilingseenheid (ve) opgelegd voor een éénpersoonshuishouden en van drie ve voor een meerpersoonshuishouden. Het tarief per vervuilingseenheid was in 2008 EUR 58,01, in 2009 is het tarief EUR 51,75.

Ingezetenenomslag en watersysteemheffing en wegenheffing ingezetenen

Inhoudelijk verandert er in de nieuwe heffingen van ingezetenen niets t.o.v. de oude ingezetenenomslag. De ingezetenenheffingen worden opgelegd aan degene die op 1 januari hoofdbewoner van de woonruimte is. De wegenheffing ingezetenen geldt alleen voor het gebied van de Krimpenerwaard. De tarieven zijn echter wel veranderd. De watersysteemheffing ingezetenen gaat van EUR 42,73 in 2008 naar EUR 66,24 in 2009. De wegenheffing ingezetenen gaat van EUR 53,05 in 2008 naar EUR 39,36 in 2009.

Eigenarenomslag en watersysteemheffing eigenaren gebouwd en ongebouwd

De omslagheffing eigenaren (waterkeringsomslag en de waterbeheersingsomslag) heet vanaf 2009 watersysteemheffing eigenaren. De hoogte van de aanslag watersysteem-heffing wordt ook anders berekend dan de omslagheffing. In 2008 betaalde men voor gebouwd EUR 0,44 per EUR 2.500 WOZ-waarde, met ingang van 2009 betaalt men 0,0195% van de WOZ-waarde. Voor ongebouwd was het tarief 2008 EUR 79,58/ha, dat wordt EUR 87,03/ha. Nieuw bij deze heffing is ook dat de eigenaren van buitendijks gelegen gebouwde en ongebouwde eigendommen gaan meebetalen aan deze heffing. Zij betalen echter minder, namelijk 25% van het normale tarief.

Eigenarenomslag en wegenheffing eigenaren gebouwd en ongebouwd

De omslagheffing voor de wegentaak is met ingang van 2009 wegenheffing geworden. Deze heffing geldt alleen voor het gebied van de Krimpenerwaard. Ook voor deze heffing geldt dat de aanslag gebouwd niet langer berekend wordt op basis van een bedrag (EUR 0,45) per EUR 2.500 WOZ-waarde, maar op basis van een percentage (0,0233%) van de WOZ-waarde. Voor ongebouwd is het tarief gewijzigd van EUR 35,37/ha naar EUR 30,96/ha. N.B. De eigenaren gebouwd en ongebouwd buitendijks betalen en betaalden ook in het verleden voor deze heffing het volle tarief.

Bezwaar tegen de tarieven niet mogelijk

Bezwaar maken tegen de tarieven is niet mogelijk. De tarieven worden vastgesteld door het algemeen bestuur, waarbij de hoogte van de tarieven met name wordt bepaald door de begrote noodzakelijke uitgaven die het hoogheemraadschap ten behoeve van de taakuitoefening in het betreffende jaar maakt. De belastingtarieven worden jaarlijks vastgesteld in een openbare vergadering van het algemeen bestuur. Deze vergadering wordt enkele weken tevoren aangekondigd in de huis-aan-huis bladen en gedurende die periode liggen de vergaderstukken, inclusief de begroting en de hieruit voortvloeiende belastingtarieven, ter inzage. Gedurende deze periode kan bezwaar worden gemaakt. Nadat de tarieven door het algemeen bestuur zijn vastgesteld, is hiertegen geen bezwaar meer mogelijk.

Veelgestelde vragen zuiveringsheffing