Nuclear Research & consultancy Group (NRG)


NRG Nieuws: 29 mei 2009 - NRG heeft ontwerp PALLAS in huis

De drie partijen die in de race zijn voor de bouw van de nieuwe kernreactor PALLAS in Petten hebben hun concept-ontwerp half mei bij de Nuclear Research & consultancy Group ingeleverd. Hiermee is de realisatie van PALLAS een belangrijke stap dichterbij gekomen. PALLAS is een onmisbare faciliteit om ook na 2015 te blijven voorzien in de wereldwijde behoefte aan medische isotopen en het onderzoek naar verduurzaming van kernenergie.

NRG levert op dit moment met de Hoge Flux Reactor en overige laboratoria en faciliteiten een essentiële bijdrage aan het oplossen van vraagstukken zoals: op welke manier kan er op een duurzame manier voorzien worden in de stijging van de energievraag en hoe kunnen we meer en effectievere medicijnen ontwikkelen en produceren. De Hoge Flux Reactor (1962) nadert het einde van de bedrijfsduur. En dat op het moment dat het nut en het belang ervan toenemen. De storing van de HFR in 2008 heeft duidelijk gemaakt dat er snel gewerkt moet worden aan de komst van PALLAS.

De PALLAS reactor speelt een belangrijke rol in de toekomstige vraag naar medische isotopen, waarvan duizenden patiënten dagelijks van afhankelijk zijn. Daarnaast wordt in PALLAS het onderzoek voortgezet naar efficiënter gebruik van reactorbrandstoffen, de verkorting van de opslagduur van restafval, de ontwikkeling van de vierde generatie duurzame kerncentrales en materialen voor fusiereactor ITER die momenteel wordt gebouwd in Frankrijk.

NRG stelt specifieke en gedetailleerde eisen aan het ontwerp van PALLAS. Deze vereisten zijn voorgelegd aan drie potentiële aanbieders: Areva-Ballast Nedam (Duitsland), INVAP-ISOLUX (Argentinië) en KAERI-KOPEC (Zuid Korea). Zo zijn eisen gesteld op het gebied van bijvoorbeeld optimale flexibiliteit in mogelijkheden voor productie van medische isotopen, hoogwaardig materiaalonderzoek en het testen van de kwaliteit van reactoronderdelen. Het ontwerp moet daarom voorzien in een flexibele reactorkern en in de mogelijkheid om productie- en onderzoeksactiviteiten parallel uit te voeren. Dit zal niet alleen een hogere productiviteit opleveren, maar eveneens bijdragen aan brandstofbesparing en vermindering van afval.

NRG bestudeert de ontwerpen de komende weken en maakt vervolgens bekend welk bedrijf PALLAS mag gaan bouwen. NRG werkt tevens aan verdere voorbereiding van de vergunningsprocedures en voert gesprekken met partijen die in de bouw van PALLAS willen investeren. De positieve geluiden over PALLAS die NRG bereiken nemen toe. Het wordt nu tijd dat ondersteunende woorden in daden worden omgezet, zodat Nederland met de onderzoeksreactor PALLAS ook in de toekomst onderzoek van wereldformaat kan blijven leveren voor een duurzame samenleving.

Aanvullende informatie:

NRG kijkt terug op een bijzonder jaar dat gekenmerkt werd door enerzijds sterke groei van onze nucleaire dienstverlening en anderzijds door technische problemen met de Hoge Flux Reactor. Hierover én over onze plannen voor de toekomst, waaronder de realisatie van PALLAS, doen wij verslag in het jaarverslag 2008 http://www.nrg.eu/docs/library/2009/nrg-jaarverslag2008.pdf

Indien u een gedrukte versie van ons jaarverslag wilt ontvangen, laat het ons weten via email info@nrg.eu of telefoon 0224 56 4967