Gemeente Kampen



Raad stelt Structuurvisie Kampen 2030 vast

29 mei 2009
De gemeenteraad van Kampen heeft donderdagavond met 20 stemmen voor en 9 stemmen tegen de Structuurvisie Kampen 2030 zonder aanpassingen vastgesteld.
Dit richtinggevend document geeft de gemeente het kader om zorgvuldig in te spelen op toekomstige ontwikkelingen en daarvoor concrete plannen te maken. Met het vaststellen van de visie wordt een richting aangegeven, maar is er geen besluit genomen over het al dan niet verwezenlijken van in de visie opgenomen elementen. Onderdeel van de discussie was ook de reservering van ruimte in de Structuurvisie voor de plaatsing van windmolens langs de N50 nabij verkeersknooppunt Hattemerbroek. Een meerderheid (23 stemmen voor en 6 tegen) was er voor een motie van ChristenUnie, CDA, PvdA, Kijk op Kampen en de VVD. Daarin verzoekt men het college te starten met het opstellen van een nieuwe Beleidsnota Windenergie en die uiterlijk in januari 2010 gereed te hebben. Op deze manier wordt er nieuw beleid op het gebied van windenergie in de gemeente ontwikkeld. Dit in aansluiting op het besluit van de raad in april niet akkoord te gaan met een bestemmingsplan dat realisatie van hogere windmolens op de locatie langs de N50 mogelijk had gemaakt.

Twee amendementen - schrappen van de mogelijkheid tot het plaatsen van vijf windmolens bij verkeersknooppunt Hattemerbroek en de mogelijkheid tot watergebonden bedrijvigheid ten zuidwesten van de Eilandbrug - kregen geen meerderheid.

Van diverse kanten uit de raad werd zorg geuit over de consequenties van de mogelijke aanleg van de `bypass'. Op basis van die zorg werd er een amendement ingediend het bypassgebied uit de Structuurvisie te halen tot het Rijk een definitief besluit genomen heeft over de aanleg van de bypass. Die motie werd verworpen met 11 stemmen voor en 18 tegen. Een motie om uit zorg over de bypass de besluitvorming over de hele Structuurvisie uit te stellen werd verworpen met 22 stemmen tegen en 7 voor.

Verantwoordelijk wethouder Bert Boerman sprak begrip uit voor deze zorg en benadrukte dat het besluit tot aanleg een zaak is van de rijksoverheid en dat daarbij de veiligheid van de inwoners van Kampen op de eerste plaats komt.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |