Gemeente Rhenen


Computerregeling minima schoolgaande kinderen

29 mei 2009 - Er komt een regeling zodat kinderen op de middelbare school uit minder draagkrachtige gezinnen een computer tot hun beschikking krijgen. De gemeente Rhenen vindt het belangrijk dat kinderen van minder draagkrachtige ouders gelijke kansen krijgen om zich te ontplooien zodat sociale uitsluiting voorkomen kan worden.

In maart 2008 heeft de toenmalige staatssecretaris Aboutaleb aandacht gevraagd de medewerking te verlenen voor zijn ambitie om het aantal kinderen dat maatschappelijk niet meedoet vanwege armoede (landelijk circa 400.000) met de helft terug te dringen. Alle kinderen, rijk of arm, moeten de kans krijgen zich te ontplooien op de gebieden van sport, onderwijs en cultuur.

Voor kinderen die opgroeien in arme gezinnen heeft het rijk daarvoor extra middelen beschikbaar gesteld voor de jaren 2008 en 2009. Voor Rhenen betekende dit een bedrag van 28.000 voor 2008 en ook een bedrag van 28.000 voor 2009.

Een van de mogelijkheden om gelijke ontplooiingskansen te creëren is het benutten van een computerregeling voor ouders die een laag inkomen hebben met kinderen die de basisschool verlaten en naar de middelbare school gaan.

Met deze regeling wil de gemeente Rhenen voortijdig schooluitval voorkomen. Zij hebben daardoor minder kans op een isolement in de toekomst. Om gelijke ontplooiingskansen te creëren is het goed om een gelijk en eerlijk startpunt te benutten. Door een computerregeling vindt er geen uitsluiting plaats bij de studie vanwege financiële achtergronden van de ouder(s).

Een computer thuis is van cruciaal belang voor middelbaar schoolgaande kinderen om er hun huiswerk en werkstukken op te maken. Een computer is in dit digitale tijdperk bijna onmisbaar, maar voor de ouders met minder financiële draagkracht vaak onbetaalbaar.