Gemeente Nieuwegein


* persberichten >

* ruimte voor de lek

Ruimte voor de Lek

vrijdag, 29 mei 2009

Natuurontwikkeling (en - behoud) en vormen van extensieve recreatie zijn wat betreft de Nieuwegeinse gemeenteraad uitgangspunt bij de verdere uitwerking van de plannen voor Ruimte voor de Lek. Zij spraken woensdag 27 mei hun voorkeur uit voor `variant 4' van de Stuurgroep Ruimte voor de Lek met toevoeging van dit uitgangspunt. Vormen van intensieve recreatie is wat hun betreft niet aan de orde.

Vervolgproces

De gemeente Nieuwegein is echter niet de enige partij die over de uiterwaarden beslist. In dit project werkt Nieuwegein samen met Houten, Vianen, IJsselstein, Rijkswaterstaat, het Waterschap Rivierenland en het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. De provincie Utrecht is initiatiefnemer en regisseur van het project. Belangrijke beslismomenten zijn nog de behandeling van het voorstel door de Provinciale Staten op 8 juni en vervolgens door het ministerie van Verkeer &Waterstaat. Als deze partijen akkoord zijn met het voorstel breekt de volgende fase aan waarin variant 4 verder uitgewerkt kan worden tot een concreet plan. In deze fase krijgen bewoners de gelegenheid om mee te denken in zogenaamde ontwerpateliers. Meer informatie hierover volgt later. Meer informatie over het project is te vinden op www.nieuwegein.nl/ruimtevoordelek en www.provincie-utrecht.nl/ruimtevoordelek.

Ruimte voor de Lek

Ruimte voor de Lek is één van de 42 projecten in het kader van het Rijksprogramma Ruimte voor de Rivier. Met de huidige inrichting kan de rivier niet voldoende water verwerken in tijden van extreem hoog water. Daarom gaan we op zoek naar ruimte voor de rivier en andere oplossingen om het water zo snel mogelijk door te laten stromen. Ruimte voor de Lek richt zich op de veiligheid en ruimtelijke kwaliteit in het gebied langs de rivier bij IJsselstein, Vianen, Nieuwegein en Houten.