Universiteit van Amsterdam

Persbericht, 28 mei 2009.

Gestolen kunst terug naar eigenaars

Bijzondere aandacht bij de UvA voor ethiek van verzamelen en beheren van erfgoedcollecties

Overdracht teruggevonden kunstwerken

Op vrijdag 29 mei worden twee zaken van gestolen kunst tot een goed einde gebracht bij UvA Erfgoed (de overkoepelende erfgoedinstelling van de Universiteit van Amsterdam waaronder de Bijzondere Collecties, de Artis Bibliotheek en het Allard Pierson Museum vallen).

11 tekeningen die tussen 1980 en 1985 werden gestolen uit het Museo de Ciencias Naturales in Madrid, worden overgedragen aan directeur Alfonso Navas. De tekeningen werden in 1992 op zicht achtergelaten bij de Artis Bibliotheek door een Britse verzamelaar die een set van 200 fraai gekleurde tekeningen uit het kabinet van de Amsterdamse apotheker Albertus Seba (1665-1736) te koop aanbood. Het overgrote deel van de gestolen verzameling is nog altijd in Engeland. Na vergeefse pogingen om deze in zijn geheel naar Madrid te laten terugkeren, besloot de UvA in elk geval de 11 tekeningen in de kluis van de Artis Bibliotheek over te dragen aan het Madrileense museum.

Ook wordt een vroeg 17e eeuws schilderij dat in 1986 werd gestolen uit het Theologisch Instituut van de UvA teruggegeven aan de UvA. De Belgische kunsthandelaar Jan Muller, die op dit moment in het bezit is van het schilderij komt het overdragen. Muller kocht het portret recent aan, maar toen bleek dat het om een gestolen schilderij ging was hij onmiddellijk bereid het over te dragen aan de UvA met een genereuze regeling.

Aandacht voor ethiek van beheren en verzamelen van erfgoed collecties

Bovengenoemde overdrachten vallen voor de directie van UvA Erfgoed binnen een breder kader van speciale aandacht voor ethiek van verzamelen en beheren van erfgoed.

Andere aanleidingen om dit onderwerp onder de aandacht te brengen zijn twijfels die eerder dit jaar rezen bij de herkomst van enkele collectiestukken van het Allard Pierson Museum, aankopen gedurende de 2e wereldoorlog en de veiling bij Christie's van een Van Leeuwenhoek microscoop (ooit afkomstig uit een UvA laboratorium) met een zeer hoge opbrengst.

Als de gestolen kunstwerken aanstaande vrijdag 29 mei worden overdragen zal UvA Erfgoed directeur Steph Scholten ook het beleid rondom de ethiek van verzamelen en collectiebeheer toelichten. En aangeven welke stappen er worden genomen om hedendaagse inzichten op dit gebied verder te ontwikkelen en toe te passen.

Noot voor de redactie,

Universiteit van Amsterdam