Ingezonden persbericht

Tentoonstelling Veteranen in Thermenmuseum Heerlen

Van vrijdag 29 mei tot en met zondag 7 juni is de "Tentoonstelling Veteranen, ingezet in dienst van de vrede" te bezichtigen in het gebouw van het Thermenmuseum en Rijckheyt, centrum voor regionale geschiedenis in Heerlen. Uit onderzoek is gebleken dat vooral mensen zonder veteranen in hun omgeving, weinig kennis hebben over veteranen en hun voormalige werk. De tentoonstelling Veteranen, die met 12 hoge panelen een indringend beeld schetst van het werk van Nederlandse veteranen, moet helpen dit kennisgat te dichten. De tentoonstelling Veteranen is tevens een onderdeel van de 15e editie van de Taptoe Heerlen die dit jaar op 5 en 6 juni plaatsvindt.

Tentoonstelling Veteranen
Ingezet in dienst van de vrede
De expositie gaat op een informatieve en kernachtige manier in op de geschiedenis van de Nederlandse veteraan. Niet alleen de strijd van militairen in de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Nederlands-Indië komen aan bod, maar ook de inzet in Korea en Nieuw-Guinea worden belicht. Ook wordt aandacht geschonken aan het grote aantal vredesoperaties, meestal in het kader van de Verenigde Naties, waar ook jonge Nederlandse soldaten aan deel hebben genomen. Kijk voor meer informatie over de Tentoonstelling Veteraan - Ingezet in dienst van de vrede, op www.veteranendag.nl Dinsdag 2 juni zal de Burgemeester van Heerlen, Toine Gresel, de Tentoonstelling Veteranen om 14.00 uur openen.

Het verhaal van de Veteraan.
Diverse touchscreen schermen in de tentoonstelling geven toegang tot verschillende "verhalen van Veteranen". Dit zijn korte levensomschrijvingen van militairen die tussen 1940 en heden werden ingezet in oorlogssituaties. Deze verhalen dienen ter illustratie van de gemeenschappelijke herinneringen, maar vooral ook van de grote verschillen tussen alle persoonlijk belevenissen. Ook zullen tijdens de openstelling veteranen van het veteranenhuis `het Eldershoes`hun verhaal doen voor geïnteresseerden.

Entree en openingstijden

De tentoonstelling Veteranen - Ingezet in dienst van de vrede, is gratis te bezichtigen tijdens de openingstijden van het Thermenmuseum en Rijckheyt: dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur en zaterdag, zondag en feestdagen van 12.00-17.00 uur. Maandag gesloten.

Het gebouw van Thermenmuseum en Rijckheyt ligt in het centrum van Heerlen, op 10 minuten loopafstand van het station, vlakbij het stadhuis. Parkeren kan in de goed bewegwijzerde parkeergarages.

Thermenmuseum Heerlen, Coriovallumstraat 9, 6411 CA Heerlen, 045 - 560 51 00 www.thermenmuseum.nl