EÉNVANDAAG
Uitzending vrijdag 29 mei
Nederland 1 - 18.15 uur

EenVandaag: PVV GROOTSTE BIJ EUROPESE VERKIEZINGEN

De PVV lijkt de grootste partij te worden bij de Europese Verkiezingen. Dat is de uitkomst van een onderzoek van EÉNVANDAAG onder 23.000 leden van het EénVandaag Opiniepanel. Van de deelnemers die zeggen te gaan stemmen kiest 21 procent voor de PVV. De PVV zou hiermee de meeste zetels voor Nederland in Europa krijgen.

Hoogleraar politicologie Kees Aarts van het Nationaal Kiezersonderzoek bevestigt deze trend vanavond in EÉNVANDAAG. ,,Bij de Europese verkiezingen is de kans echt reëel dat de PVV er als grootste uitkomt", aldus Aarts. Volgens hem zijn meer mensen geneigd om PVV te stemmen bij Europese verkiezingen dan bij Tweede Kamerverkiezingen. Bij Europese verkiezingen 'veroorloven de kiezers zich om met hun hart te stemmen en niet met hun hoofd.' Ook verwacht hij dat mensen die anders niet stemmen zich aangetrokken voelen door de PVV omdat deze partij hen de kans biedt om zich tegen Europa uit te spreken.

Wie is de PVV-stemmer?
In het onderzoek is ook gekeken naar de achtergrond van de 4.000 mensen die zeggen PVV te gaan stemmen. De gemiddelde PVV-stemmer is een getrouwde man van ongeveer 48 jaar oud. Hij heeft geen religieuze overtuiging. Hij woont in een koophuis in een kleinere stad of een dorp. Hij heeft vooral middelbaar onderwijs (58 procent) genoten. Maar de PVV heeft ook lager en hoger opgeleiden in haar achterban. Alle inkomensgroepen zijn goed vertegenwoordigd, van minima tot twee keer modaal.

PVV trekt niet-stemmers
Waar haalt de PVV zijn aanhang vandaan? Wat stemde de PVV-stemmer van nu bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006? 23% stemde op de VVD. Nog eens 23% stemde toen ook al op de PVV. 17% van de huidige PVV-stemmers koos drie jaar geleden voor het CDA. En de PVV trekt ook stemmen bij een groep die niet snel naar de stembus gaat: 14% van de huidige aanhang stemde niet bij de Kamerverkiezingen.

Over het onderzoek
Het onderzoek is gehouden onder 23.000 leden van het EénVandaag Opiniepanel. Van de deelnemers die zeggen te gaan stemmen kiezen er 4.000 voor de PVV.
De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur.

Kijk voor meer informatie op: www.eenvandaag.nl.