Ingezonden persbericht

JOVD boos om ridiculisering Rutte

Jonge liberalen steunen VVD-leider in pleidooi voor vrije meningsuiting

Den Haag, 29 mei 2009 - De JOVD is boos vanwege de vele ridicule reacties op het pleidooi van Mark Rutte om de vrijheid van meningsuiting te verruimen. NRC Handelsblad vergeleek Rutte met de antisemitische politicus Jean-Marie le Pen. De jonge liberalen keuren het nooit goed wanneer de Holocaust wordt ontkent, en ook Rutte doet dat niet, maar dat betekent niet dat een dergelijke uitspraak perse strafbaar moet zijn als het niet oproept tot geweld.

De jonge liberalen zijn een groot voorstander van een absolute, vrijwel onbegrensde vrijheid van meningsuiting. Landelijk Voorzitter Jeroen Diepemaat: "De enige grens aan vrije meningsuiting is het oproepen tot fysiek geweld of andere buitenwettige acties."

Of iets al dan niet een belediging is ligt met name bij degene die zich beledigd voelt. "In een vrije samenleving als de onze, waar vrijheid hoog in het vaandel staat ontwikkel je daar een schild voor. Als elke grove belediging strafbaar gesteld wordt bevinden we ons al snel op een glijdende schaal, en wie bepaalt dan nog wat beledigend is en wat niet?", aldus Diepemaat.

Diepemaat prijst het feit dat Rutte in dit debat een principiële stelling inneemt en is dan ook verbolgen over alle afkeurende en ridicule reacties hierop: "We moeten blij zijn dat er in Nederland iemand opkomt voor onze vrijheid van meningsuiting. De afgelopen jaren is deze er niet op vooruit gegaan. Het kabinet licht een cartoonist van zijn bed, Geert Wilders werd tegengewerkt bij het maken van zijn film en Balkenende daagde het blad Opinio voor de rechter na een duidelijk satirisch bedoeld stuk. Als klap op de vuurpijl staat momenteel Geert Wilders terecht voor beledigende uitspraken! Al deze beperkingen van onze jarenlang bevochten vrijheden moeten gestopt worden, zo snel mogelijk."

Dat er constant gefocust wordt op het al dan niet toestaan van Holocaustontkenning is betreurenswaardig. Vaak gaan dat soort uitspraken over Holocaustontkenning gepaard met oproepen tot geweld en in dat geval is het ook wat JOVD betreft strafbaar. Echter, het constant gebruiken van dit voorbeeld bevuilt het debat met onderbuikgevoelens en doet geen recht aan de principiële stellingname van Rutte.