Ingezonden persbericht


Persbericht DJ op de Dom
10 april 2009

Vrede van Utrecht presenteert DJ op de Dom en video- en lichtshow

Hoe vier je 300 jaar Vrede van Utrecht? Stichting Vrede van Utrecht vroeg het aan de Utrechts bevolking. Daarop kregen zij meer dan 300 reacties. Eén daarvan is "DJ op de Dom, met een feest op het Domplein", een idee van Erwin Boekholt. Vrijdag 29 mei tussen 23:00 en 01:00 wordt de Domtoren het decor van een nooit eerder vertoond geluid- en lichtspektakel. Utrecht is dan het centrum van talent en vernieuwing in Nederland.

Op die avond zal ook het feestelijke Vrede van Utrecht Concert, met eregast Jan Peter Balkenende, plaatsvinden. De gasten zullen tijdens die avond een wereldpremière van de Bachvereniging beleven. Namelijk de ode ''for Peace of Utrecht'', van de Engelse componist William Croft in 1713. Componist en muziektheatermaker Merlijn Twaalfhoven zal een column uitspreken. Na het concert is het tijd voor de DJ op de Dom voor een algemeen publiek . Uit de Domtoren zullen de beats schallen, aangevuld met licht- en videoprojecties van nieuw mediacollectief Born Digital.

Programmering
De muziekprogrammering bestaat uit één Utrechtse hoofdact en de winnaar van de DJ-contest. De hoofdact is de electro-band Nobody Beats The Drum. Dit trio lijkt niet te stoppen, met een sound die hangt tussen Electro, Hiphop en Breaks. Zij brachten vorig jaar het album Beats Work uit en zijn net terug van hun tournee door Engeland. Internationale faam lijkt dichtbij, maar Utrecht is waar ze zijn begonnen. Nobody Beats The Drum wordt op 29 mei geflankeerd door de winnaar van de DJ-contest. Vers en nieuw talent krijgt dé kans om op grote hoogte het publiek te mogen vermaken. Nieuw media collectief Born Digital ontwierp voor deze gelegenheid een video- en lichtconcept waarbij de Dom en het plein als instrument zullen worden ingezet.

De contest
Iedereen kan meedoen aan de contest. De deelnemer maakt een mixtape van maximaal dertig minuten. De mix wordt geupload op www.djopdedom.nl. Daar wordt gestemd op de DJ's. De drie DJ's met de meeste stemmen veroveren een plek in de eindstrijd. In die finale kiest de gerenommeerde jury de uiteindelijke winnaar. De 4-koppige jury heeft inmiddels haar sporen verdiend in de Utrechtse dancescene: DJ DNA (Do Not Ask, www.djdna.net), Alwin Goedhart (platenwinkel Metro/Revenge, www.therevenge.nl), Sytse Wils (dance programmeur Tivoli, www.tivoli.nl) en Sjam Sjamsoedin (DJ $jammie the money /Nobody beats the drum, www.myspace.com/sjammiethemoney) zullen hun deskundig oordeel over de mixtapes van de finalisten vellen. De winnaar beklimt de Domtoren op 29 mei. De DJ's krijgen tot zondag 17 mei de tijd om hun ultieme mix te uploaden. Maandag 18 mei maakt de jury bekend wie, naast Nobody Beats The Drum, Utrecht vanaf grote hoogte in zijn greep heeft. DJ op Dom wordt mogelijk door Vrede van Utrecht in samenwerking met Born Digital, Festival aan de Werf en het Utrechts Uitburo. Vrede van Utrecht is een initiatief van Gemeente en Provincie Utrecht.

NOOT VOOR DE REDACTIE -

Ingezonden persbericht