VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 28 mei
2009/044/MS

Belangrijke verbeteringen in behandeling peniscarcinoompatiënten

Minder ingrijpende operatie, meer betrouwbare prognose voor patiënt

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 100 mannen te maken met een kwaadaardige tumor van de penis. Betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek doen naar een zeldzame ziekte met een kleine patiëntenpopulatie is lastig. Promovendus Joost Leijte slaagde er als eerste in om wel voldoende patiëntenaantallen te onderzoeken. Dit leverde direct een aantal belangrijke verbeteringen op. Zo paste Leijte de methode aan om te bepalen in welk stadium een tumor zich bevindt. Hierdoor is het gemakkelijker te bepalen welke behandeling de patiënt nodig heeft. Ook is beter in te schatten in welk stadium de ziekte zich bevindt en wat de verwachtingen voor de patiënt zijn. De verbeteringen uit het onderzoek van Leijte zijn meegenomen in de nieuwe Europese richtlijn voor behandeling van deze ziekte. Joost Leijte promoveert met dit onderzoek op vrijdag 29 mei 2009 aan VU medisch centrum te Amsterdam.

Naast aanpassingen van het huidige classificatiesysteem, onderzocht en bevestigde Leijte de betrouwbaarheid van de schildwachtklierprocedure bij het peniscarcinoom. De schildwachtklierprocedure wordt al geruime tijd gebruikt voor de behandeling van patiënten met borstkanker. Bij patiënten zonder tumoruitzaaiingen in de schildwachtklier kan een operatie, waarbij de lymfeklieren in de oksel worden weggehaald, worden voorkomen. In het geval van een peniscarcinoom geldt hetzelfde principe; de lymfklieren in de lies worden alleen weggehaald als er een uitzaaiing in de schildwachtklier aanwezig is. Hiermee wordt 80% van de patiënten een ingrijpende liesoperatie, met een hoog aantal complicaties zoals een permanent dik been of infecties, bespaard. Uit het onderzoek blijkt dat de schildwachtklierprocedure een veilige methode is om peniscarcinoompatiënten te behandelen. De methode wordt inmiddels in een aantal andere Europese landen toegepast.

Tenslotte vond Leijte dat het aantal controlebezoeken na de behandeling voor een belangrijk deel van de patiënten drastisch teruggebracht kon worden, zonder dat daarbij de veiligheid van de patient in gevaar komt. Patiënten hoeven nu nog maar één keer per half jaar op controle te komen, waar dit voorheen elke twee maanden was. Dit is een stuk minder belastend voor zowel patiënten als artsen.

Leijte deed het onderzoek voor het NKI-AVL (Nederlands Kanker Instituut en Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis) en werkte daarbij samen met een Engels ziekenhuis (schildwachtklierprocedure) en een Zweeds ziekenhuis (controlebezoeken). Hierdoor was het mogelijk om zo'n grote groep patiënten te onderzoeken. Alle drie de bevindingen (het classificatiesysteem, de schildwachtklierprocedure en het aantal controlebezoeken), zijn opgenomen in de nieuwe Europese richtlijn voor de behandeling van peniscarcinoom.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Marcia Sanderse, tel. (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/journalisten.

Achtergrondinformatie (