NEN


'Helft installerend Nederland kent bliksemnorm niet'

donderdag 28 mei 2009, 15:24

In steeds meer schakel- en verdeelinrichtingen zijn de laatste jaren innovatieve en intelligente componenten voor één integrale in- en externe bliksem- en overspanningbeveiliging verschenen. Logisch, want een blikseminslag in een gebouw ergens in de buurt kan daar uitstekend worden opgevangen en afgeleid, waardoor niemand er iets van merkt.

Toch kan de inslag in andere gebouwen door overspanningpieken veel schade veroorzaken aan de gevoelige apparatuur of aan de digitale besturingen van de gebouw- en industriële installaties. Dit heeft tot gevolg dat processen stilvallen, waardoor nog eens extra gevolgschade kan ontstaan.

Beveiliging
Een integrale beveiliging volgens de nieuwe norm NEN-EN-IEC 62305 `Bliksembeveiliging' kan hiertegen een uitstekende bescherming bieden. Zeker wanneer de installatie niet alleen volgens de nieuwe norm wordt aan gelegd, maar ook de componenten ervoor worden ingebouwd volgens de nieuwe norm voor schakel- en verdeelinrichtingen, IEC 61439. Ook deze werd eerder dit jaar van kracht en wordt voor eind van dit jaar in Europa en Nederland geïmplementeerd.

Veel fouten
Volgens Michiel Hartmann, directeur van Schaap bliksembeveiliging & Ontstoringstechniek, worden die componenten voor in- en externe overspanningbeveiliging in zeven tot acht van de tien gevallen niet goed in de kasten en panelen ingebouwd. Dit wordt volgens Hartmann veroorzaakt doordat kast- en paneelbouwers weliswaar de nieuwe norm voor hun specifieke eigen vakgebied wel kennen, maar niet die voor de hedendaagse overspanningbeveiliging. De grootste fout die de inspecteurs van Schaap namelijk tegenkomen is, dat de beveiligingscomponenten als `gewone' ET-componenten worden ingebouwd. Beveiligingscomponenten moeten echter hoogfrequente grote stromen afleiden en moeten daarom op speciale wijze worden ingebouwd en aangesloten.

Lees hier meer over in het vijfde nummer van Mag1010 van dit jaar of kijk op www.Mag1010.nl. Inhoudelijke informatie over dit onderwerp nodig? Neem dan contact op via dit formulier.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-IEC 62305-1:2006 nl (Norm) IEC 61439-1:2009 en (Norm) NPR-IEC/TR 61000-5-2:2004-07 en;fr (Norm) NEN Elektromail (Publicatie)