NEN


Bouwketen verwacht toename domotica in nieuwbouw

donderdag 28 mei 2009, 15:56

Een groot aantal partijen binnen de bouwketen denkt dat de toepassing van domotica in de woningnieuwbouw de komende jaren zal toenemen. Vooral woningcorporaties zijn positief, meer dan 60% verwacht een stijging. Installateurs en hoofdaannemers B&U zijn van alle partijen het minst positief.

In de toekomst ziet een groot aantal partijen kansen voor domotica in de vraag naar energiezuinigheid. De kansen op het gebied van luxe en comfort lijken af te nemen. Dit blijkt uit onderzoek ten behoeve van het BouwKennis Jaarrapport 2009/2010. Huisautomatisering bedient de markten van luxe en comfort, efficiënt energiegebruik, zorg en vergrijzing en veiligheid. In het BouwKennis Jaarrapport 2009/2010 gaat het hoofdstuk `Domotica' onder andere over de kansen voor domotica in de komende jaren.

Grootste kansen domotica
Waar liggen volgens de marktpartijen de grootste kansen voor domoticatoepassingen? Efficiënt energieverbruik wordt met 50% het meest genoemd door installateurs, architecten, hoofdaannemers B&U en ontwikkelaars. Deze partijen zetten de vergrijzing op de tweede plaats. Alleen woningcorporaties noemen de vraag naar oplossingen voor de vergrijzing en de toenemende zorg het vaakst.

Trend
Uit het onderzoek blijkt dat 41% van de bouwbranche aangeeft dat domotica de afgelopen jaren is ingesprongen op luxe en comfort. Momenteel wordt die trend door 29% van de bouwbranche als kansrijke activiteit voor de toekomst genoemd. De invloed van de recessie is hier duidelijk zichtbaar. De bouwbranche schat in dat consumenten voorlopig meer zien in energiebesparing dan in luxe en comfort. Domotica die inspeelt op efficiënt energiegebruik kan het consumenten makkelijker maken om geld te besparen, in plaats van extra geld uit te geven aan luxe. Bovendien is er momenteel veel aandacht voor energiebesparing door consumenten vanuit de overheid en vanuit het bedrijfsleven, waardoor inspelen op deze trend bijna vanzelfsprekend lijkt.

Meer informatie kijk op: BouwKennis

Advies nodig?
Het toepassen van normen in de dagelijkse praktijk is niet altijd eenvoudig. Ook de snelle ontwikkelingen in de Europese regelgeving leiden tot een sterke behoefte aan informatie. Heeft u inhoudelijke vragen over normtoepassing en de relatie met regelgeving, dan staan onze consultants u graag te woord. Met bijgaand formulier kunt u een vraag stellen. Onze consultants doen hun uiterste best uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN 13321-2:2006 en (Norm) NEN-EN 50160:2007 en (Norm) NEN 7799-3:2006 en (Norm) NEN Elektromail (Publicatie)