Raad van State


vrijdag 29 mei 2009
11.15 uur
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Tholen heeft verleend voor vijf windturbines aan de Zuidweg in Sint-Philipsland. Het gemeentebestuur heeft de bezwaren van twee inwoners van Sint-Philipsland tegen de vergunning niet-ontvankelijk verklaard, omdat zij te laat bezwaar zouden hebben gemaakt. De rechtbank in Middelburg heeft in november 2008 geoordeeld dat het gemeentebestuur inhoudelijk op de bezwaren had moeten ingaan, omdat het aannemelijk is dat de inwoners wél op tijd bezwaar maakten. KP & P, het bedrijf aan wie de vergunning is verleend, komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf vindt dat het gemeentebestuur terecht niet inhoudelijk is ingegaan op de bezwaren van de inwoners. Naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank heeft het gemeentebestuur opnieuw op de bezwaren van de inwoners beslist. Volgens het gemeentebestuur zijn zij geen belanghebbenden vanwege het ontbreken van zicht op de windturbines. Daarom hoefde hij de bezwaren van de inwoners niet inhoudelijk te behandelen. Ook dit standpunt zal op de zitting aan de orde komen. (zaaknummer 200809005/1)
Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Het Bildt heeft opgelegd aan "het poezenparadijs" aan de Oudebildtdijk in Sint Annaparochie. In het poezenparadijs worden enkele tientallen poezen opgevangen. Volgens het gemeentebestuur is de poezenopvang in strijd met het bestemmingsplan. De eigenares van de opvang komt tegen de dwangsom in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Leeuwarden verklaarde in oktober 2008 een eerder beroep van de vrouw ongegrond. (zaaknummer 200808557/1)

13.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Boxmeer heeft verleend voor een kampeer- en tuinmeubelcentrum aan het Schootsveld in Boxmeer. De vergunning maakt ook de opslag en de verkoop van consumentenvuurwerk mogelijk. Een handelsonderneming uit Vierlingsbeek is het niet eens met de vergunning. Volgens de onderneming vindt de opslag van vuurwerk niet op een veilige manier plaats, omdat de constructie van het gebouw waarin de opslag plaatsvindt niet in overeenstemming is met de relevante milieuregelgeving. (zaaknummer 200808418/1)