Grotere toestroom naar het Vakcollege Techniek

29/05/2009 08:00

Vakcollege

Gouden handjes nog steeds gewild

Amersfoort, 29 mei 2009- Het Vakcollege Techniek is een succes. Het komend schooljaar starten maar liefst 26 Vakcolleges met in totaal 1200 leerlingen. Het aantal leerlingen verschilt wel per regio. Zo laten de cijfers zien dat in gebieden waar de grote bedrijven last hebben van de recessie er minder instroom in de opleiding is. "Dat is niet zo verwonderlijk, aldus Hans de Boer, mede initiatiefnemer van het Vakcollege Techniek, ouders zien ontslagen in hun omgeving en zijn bang dat met deze opleiding die mooie baan er voor hun kind straks niet is".

Toch behoeft dit een nuance. De vraag naar goede vakbekwame technici blijft toenemen. Bedrijven moeten dus blijven investeren in toekomstig personeel. Straks trekt de economie weer aan en hebben zij deze vakmensen hard nodig. Dit effect wordt ook nog eens versterkt door de vergrijzing die ons de komende jaren te wachten staat. En juist die vergrijzing is in de techniek het grootst.

Gelukkig blijkt uit de toename van leerlingen bij de reeds bestaande Vakcolleges en de aansluiting van nog eens 13 scholen aan dat het vak Techniek en Vakmanschap weer in opmars is. Dit komt ook ten goede aan het imago van het vak, dat al sterker aan het worden is. Het beeld dat het in de techniek alleen maar gaat om blauwe overalls en vieze handen kantelt naar trots en waardering voor het vakmanschap. Ouders en jongeren zien in deze goede opleiding mooie kansen op werk.

Ook het bedrijfsleven is betrokken en enthousiast over het Vakcollege. Bedrijven investeren in dit initiatief en werken samen met de scholen die de opleiding aanbieden. Zo investeren zij in toekomstig personeel en boren zij een nieuwe bron aan om een structureel. arbeidsmarktprobleem te lijf te gaan: een groeiend tekort aan technische vakmensen.

Startte Het Vakcollege Techniek vorig jaar met dertien Vakcolleges, het komend leerjaar gaan 26 Vakcolleges met in totaal 1200 leerlingen het predicaat Vakcollege voeren. De planning is dat de Vakcolleges op volle sterkte zijn met circa 65 scholen. Uiteindelijk zullen zo'n 20.000 leerlingen deze elite-opleiding volgen tot vakman.

Over het Vakcollege:

Het Vakcollege is een initiatief van Hans de Boer (oud-voorzitter Taskforce Jeugdwerkloosheid), Hans Kamps (kroonlid SER, voorzitter ABU), het Platform Bèta Techniek en scholen. Het Vakcollege is een publiek en private samenwerking. Zij draagt de missie "Technisch talent al jong stimuleren en hen via een excellente leergang effectief opleiden voor een baan als gekwalificeerd vakvrouw of vakman in het bedrijfsleven".





http://www.hetvakcollege.nl/