Ministerie van Financiën

Fiscale nieuwsflits 29 mei 2009

Nieuwsbericht | 29-05-2009 | Belastingen algemeen, Fiscale maatregelen economische crisis

Deze fiscale nieuwsflits bevat een bericht over invordering: tijdelijke versoepeling invorderingsbeleid bij ondernemers.

Inv: tijdelijke versoepeling invorderingsbeleid bij ondernemers

Den Haag o In dit besluit zijn enkele tijdelijke versoepelingen opgenomen in het bestaande invorderingsbeleid voor ondernemers met betalingsproblemen als direct gevolg van de economische crisis.

De economische crisis geeft aanleiding om voor de inning van belastingschulden tijdelijk soepeler om te gaan met bedrijven die als direct gevolg daarvan betalingsachterstanden hebben bij de fiscus. Deze tijdelijk soepeler houding komt tot uitdrukking in het gevoerde beleid voor uitstel van betaling. Om de slagkracht en de effectiviteit van de tijdelijke maatregelen te versterken is er voor gekozen om naast dat uitstel van betaling de beoogde souplesse ook door te vertalen naar het executiebeleid van de Belastingdienst.

Het gaat om een maatregel van uitstel van betaling voor ondernemers (van toepassing naast art. 25.6 Leidraad Invordering 2008) en een maatregel van het opschorten van de executiedatum bij beslag ten laste van ondernemers (derogeert aan art. 14.1.9 Leidraad Invordering 2008). De beleidsmaatregelen zijn tijdelijk en zullen worden ingetrokken zodra de economische omstandigheden dit mogelijk maken. In ieder geval zullen deze maatregelen in het najaar van 2009 worden geëvalueerd.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst (nr. 96).

Besluit van 25 mei 2009, CPP2009/966M, Inv wet 1990 25, Leidraad Invordering 2008 25

Meer informatie


* Invordering. Tijdelijke versoepeling van het invorderingsbeleid ten aanzien van ondernemers
Besluit / beleidsregel | 25-05-2009 | Belastingen algemeen, Fiscale maatregelen economische crisis

Verwante dossiers


* Belastingen algemeen

* Fiscale maatregelen economische crisis