Trots op Nederland

Nieuws

Verantwoordings debat 2009

Voorzitter,

Dit kabinet heeft het absurde aantal van 2822 bladzijden nodig om verantwoording af te leggen over één jaar beleid. Dat heeft maar één doel: De Kamer misleiden en verbergen hoe ineffectief de overheid is. Effectieve controle van het beleid wordt onmogelijk gemaakt. Ik krijg één week de tijd om meer dan 4000 (2822 + 1283 = 4105) bladzijden door te spitten en slechts 5 minuten spreektijd. Ongehoord! Terwijl het gaat over 40% BBP dat door de overheid bij burgers en bedrijven wordt weggehaald zonder deugdelijke verantwoording.

De Rekenkamer beoordeelt drie elementen:


1. Financieel Verslag van het Rijk; het oordeel hierover is `zorgelijk'.


2. Bedrijfsvoering van de Ministeries; het oordeel hier luidt: Het `lijkt' redelijk op orde.


3. Beleidsinformatie; In de Tweede Kamer zei Mevrouw Drs. S.J. Stuiveling hierover op 20 mei 2009 "De stand van zaken is, dat u meer beleidsinformatie hebt gekregen dan vorig jaar, maar u hebt er minder aan".

Die woorden kan TrotsopNederland alleen maar onderschrijven!

Kredietcrisis
Ondanks de sussende en ontkennende woorden van de Minister van Financiën en de Minister President op Prinsjesdag heeft de kredietcrisis toch keihard toegeslagen in de land. Bedrijven vallen om, de bouw stagneert, de autobranche en transportsector vallen stil, de export zakt in en de werkloosheid schiet omhoog. De BV Nederland staat zwaar onder druk. Het kabinet heeft in 2008 ingegrepen bij Fortis en ABN-AMRO. Het was een zogenaamde systeembank die niet mocht omvallen en werd daarom door de regering overgenomen voor EUR 16,8 Miljard.
Er moest een belang in RFS genomen worden van EUR 6,5 Miljard. Een overbruggingskrediet aan Fortis van EUR 44,3 Miljard (waarvan 34 Miljard voor aflossing kortlopende schulden).
RFS i.v.m. zeggenschap ABN, samen EUR 67,6 Miljard.

En het einde is nog niet in zicht want de volgende aanvraag voor miljardensteun door ABN-AMRO hangt al in de lucht. En de Minister van Financiën kan alleen nog maar akkoord gaan.
Maar nergens lees ik wat de effectiviteit van de genomen overheidsmaatregelen is. ABN-AMRO bestaat nog, en verder? Het begrotingstekort is met bijna 80 Miljard euro toegenomen, kredietverlening aan ondernemers is moeizaam geworden en bankmedewerkers worden met duizenden tegelijk naar huis gestuurd.

Een paar sprekende voorbeelden over de wijze van verantwoorden:

Vreemdelingenbeleid
Doelstelling kabinet:
Een gereglementeerde en beheerste toelating tot verblijf (Jaarverslag Justitie, pag. 78).
Praktijk:
asielinstroom 2007 - 9700 personen (pag. 87)
begroot voor 2008 - 10.500 personen.
Realisatie 2008 - 15.300 personen. (Rond 50 % meer). Gezinsvorming en gezinshereniging:begroot 13.842 personen, realisatie: 26.900 personen.
(Bijna verdubbeling).
Budgettaire gevolgen beleid: verblijf en opvang: begroot EUR 558 miljoen, realisatie: EUR 776 miljoen. (Ruim 30 % meer). Bijsturing:
Geen informatie.
Conclusie:
Falend beleid.

Inburgering
Doelstelling kabinet:
meer mensen hun inburgering laten afronden met een hoger niveau (Jaarverslag WWI pag. 13).
Praktijk:
Aantal deelnemers inburgeringexamens: begroot (2008): 42.000 personen realisatie: 8.457.
Aantal geslaagden - begroot 28.000
Realisatie - 7000 Slechts 25 %
Bijsturing:
Geen informatie.
Conclusie:
Falend beleid.

Criminaliteit
Doelstellingen kabinet:
19% minder geweldsdelicten (in 2010 t.o.v. 2002). 25% minder criminaliteit tegen ondernemingen (2010 - 2002) 15% meer opgehelderde delicten (idem)
0% punt minder recidive (idem) (Jaarverslag Justitie) Praktijk:
Geen cijfers; alleen de opmerking: (de Tweede Kamer wordt separaat geïnformeerd)(pag.44).
Hoe?
Bijsturing:
Geen informatie.
Conclusie:
Falend beleid.

TROTSOPNEDERLAND wil naar een echt effectief beleid. Een beleid waar doelstellingen, resultaten en kosten helder zichtbaar zijn en waar het kabinet op afgerekend kan worden.

Weg met de Gehaktdag!
Natuurlijk moet de regering verantwoording afleggen. Maar dat moet gebeuren op de DERDE DINSDAG IN SEPTEMBER. Dan kan het parlement goedkeuring geven over het afgelopen jaar of niet. En op basis van deze uitkomsten kan aan de regering een nieuwe begroting worden toevertrouwd. Nu is de begroting steeds maar weer een ongedekte cheque. En Verantwoordingsdag blijft een ondoorzichtige mist!

TrotsopNederland wil een transparante procedure:
1. Een rapport van maximaal 10 bladzijden per ministerie en per afzonderlijk onderwerp; dit zou de huidige 2822 bladzijden terugbrengen tot ongeveer 200 bladzijden.

2. In deze rapporten alleen een lijst met doelstellingen, met geboekte resultaten, met daartoe
ingezette middelen, met rendementscijfers en vooral ook een evaluatie.

Ik wil mijn collega's oproepen een einde te maken aan deze schijnverantwoording. Stoppen met Gehaktdag en dit verantwoordingsdebat samenvoegen met de begrotingsbehandeling. Dat is veel effectiever!

TrotsopNederland
Rita Verdonk
28 mei 2009