Vilans


Feestelijke opening op Kennismarkt: Startschot Kennisplein gehandicaptensector

Utrecht, 28 mei 2009 Vandaag vond de eerste Kennismarkt voor de gehandicaptensector plaats. Op deze Kennismarkt ontmoetten ruim 300 betrokkenen bij de gehandicaptensector elkaar om kennis, producten en goede voorbeelden te delen. De feestelijke Kennismarkt gaf tevens het startschot voor het nieuwe Kennisplein Gehandicaptensector en de lancering van de nieuwe website:
http://www.kennispleingehandicaptensector.nl/. Het Kennisplein en deze website worden dé plek om kennis in de gehandicaptensector met elkaar te delen om zo samen de kwaliteit van bestaan van mensen met een beperking verder te versterken. Initiatiefnemers van het Kennisplein zijn Vilans, VGN en MEE Nederland, maar het eigenaarschap van het plein ligt vooral bij iedereen die kennis wil delen en daar een goed platform voor zoekt.

Tijdens de Kennismarkt 2009 konden bezoekers deelnemen aan interactieve workshops rond actuele themas in de gehandicaptensector. Denk aan kwaliteit van leven, gezondheid, onderwijs, dagbesteding en technologie voor mensen met een beperking. Het doel van de dag was het uitwisselen van kennis tussen mensen, ideeën en beroepsgroepen binnen de sector. Centraal stonden ontmoeting en de mogelijkheid om inspiratie en nieuwe kennis op te doen. Het Kennisplein vormt vanaf nu hiervoor de basis, met een keur aan activiteiten, zoals werkplaatsen, bijeenkomsten, netwerken en informatieverstrekking via de website.

Brengen en halen
We konden tijdens de eerste Kennismarkt op een ruime belangstelling voor actieve inbreng vanuit de sector rekenen, vertelt Hilair Balsters, projectleider bij Vilans en nu één van de coördinatoren van het plein, enthousiast. Er waren 45 workshops, 25 posters met stands en een goed gevulde markt. Verder was er via een matchmaker persoonlijk contact met andere experts om kennis uit te wisselen. Dit zullen we ook gaan doortrekken naar de andere activiteiten. Samen met Marieke van Noort (VGN) en Femke Braam (MEE Nederland) vormt Hilair een coördinatieteam dat het delen van kennis actief ondersteunt.

Kennisplein Gehandicaptensector
De Kennismarkt was de eerste activiteit van het Kennisplein Gehandicaptensector: dé nieuwe vind- en ontmoetingsplaats voor mensen rond de gehandicaptensector. De initiatiefnemers willen met het Kennisplein één vindplaats creëren voor activiteiten en netwerken. Het Kennisplein is toegankelijk voor iedereen die in deze kennis wil delen. In het Kennisplein zijn bestaande initiatieven van het NGBZ (de netwerken), het LKNG (werkplaatsen), de KennisPortal Gehandicaptenzorg van VGN en het Kennismanagement van MEE Nederland verenigd. Andere kennisdragers in de sector zijn ook van harte uitgenodigd om zich aan het plein te verbinden, zoals cliëntorganisaties, expertisecentra, beroepsverenigingen en vakbladen. Samen weten we meer. De website van het Kennisplein is te vinden onder
www.kennispleingehandicaptensector.nl .

Website ontwikkelt verder
De website ontwikkelt zich ondertussen verder. H et uitbouwen van de website doen we zoveel mogelijk in samenwerking met actieve kenniswerkers in de sector en andere betrokkenen aldus Hilair Balsters. Zo bouwen we samen met de deelnemers aan een website die op verschillende manieren place to be is voor ontmoeting en kennisdeling in de gehele gehandicaptensector.


-------------------------------------------------------Einde persbericht-----------------------------------------------------------
---