FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Cao-onderhandelingen Honig monden uit in ultimatum

Vakbond FNV Bondgenoten heeft de directie van Heinz een ultimatum gesteld. Aanleiding is het magere eindbod van de werkgever voor een nieuwe cao voor Honig, één van de merken dat bij het voedingsmiddelen-concern Heinz hoort. Het ultimatum loopt af op vrijdag 29 mei om 17.00 uur.

Jos Hendriks, bestuurder FNV Bondgenoten: "Natuurlijk zien werknemers dat er minder geproduceerd wordt bij Honig. Maar dat is het gevolg van een aantal strategische keuzes die het management heeft gemaakt, zoals de verkoop van de bouillonfabriek. Maar dit zegt niets over het bedrijfsresultaat. De directie geeft geen inzicht in de cijfers, en dus hebben de leden geen reden om aan te nemen dat het echt slecht gaat. Sterker nog, het gaat wereldwijd goed met Heinz en het afgelopen jaar kenmerkte zich door record resultaten. De directie herhaalt alleen maar dat het volume terug is gelopen en dat daardoor de kosten zijn toegenomen, maar weigert te laten zien wat er is verdiend aan de Honig-producten."

In het ultimatum staat een tweetal eisen waar in principe overeenstemming tussen vakbond en werkgever is. Zo krijgen werknemers die op medische of sociale gronden niet meedoen aan de collectieve regeling een tegemoetkoming in de ziektekostenverzekering. En kunnen parttimers voortaan ook gebruikmaken van de regeling `korter werken voor oudere werknemers'.

Het eindbod van de werkgever staat haaks op de wensen van de werknemers. Een looptijd van twee jaar met een loonsverhoging van 1,4% per 1 juli 2009 en 1,7% per 1 juli 2010. Hendriks: "Tot op heden is door de Heinz-directie op geen enkele wijze een handreiking gedaan. Ze lijkt blind en doof voor dat wat de werknemers vragen." De werknemers willen een cao van één jaar en eisen in het ultimatum een verhoging van 2,5%. Ze willen een percentage van de loonsverhoging inleveren als de werkgever de vakbondscontributie maandelijks op zich neemt.

Als de directie van Heinz niet ingaat op de eisen in het ultimatum, dan gaan de werknemers over tot acties om hun eisen kracht bij te zetten. Bij Honig in Nijmegen werken circa 240 mensen.