FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Sociaal vangnet Nederland niet afgestemd op uitzendkrachten

Het Nederlandse systeem van sociale zekerheid blijkt niet toereikend voor uitzendkrachten in crisistijd. Dit blijkt uit een enquête die FNV Bondgenoten heeft gehouden onder uitzendkrachten.

Mariëtte Patijn, bestuurder FNV Bondgenoten: "Feitelijk vallen uitzendkrachten in crisistijd tussen wal en schip. Omdat ze met tussenpozen werken, bouwen ze onvoldoende arbeidsverleden op. Met als gevolg dat ze - als er geen werk is - niet in aanmerking komen voor een WW-uitkering. Deeltijd-WW mag niet voor hen worden aangevraagd en ook in sociaal plannen vallen ze buiten de boot. Dus zit een uitzendkracht thuis met lege handen en weinig zicht op het vinden van ander werk."

De resultaten van de enquête bevestigen het beeld dat uitzendkrachten bij economisch zwaar weer er als eersten uitgaan. Patijn: "Een flexibele schil van werknemers is handig voor werkgevers, maar het voordeel geldt niet voor de uitzendkracht zelf."

Volgens de bond dient er een convenant te komen met uitzendbureaus en uitkerende instanties. "Zorg dat het uitzendbureau met de juiste middelen wordt uitgerust, zodat ze verantwoordelijk blijven voor hun eigen uitzendkrachten", aldus Patijn.

Al geruime tijd probeert FNV Bondgenoten in cao-onderhandelingen met inlenende werkgevers afspraken te maken over gelijke beloning voor uitzendkrachten en vast werk voor vaste mensen (de zogenaamde 9-uit-12-eis). Gewoon Goed Werk is volgens de vakbond een vereiste voor zowel vaste als tijdelijke krachten.

"Het inhuren van uitzendkrachten moet zich meer richten op piek en ziek", aldus Patijn. "En om wantoestanden te voorkomen, hanteren wij de 9-uit-12-eis. Als een werkplek negen van de twaalf maanden door een uitzendkracht wordt ingevuld, dan moet dit een vaste formatieplaats worden."

In de uitzendbranche waren vorig jaar circa 730.000 mensen werkzaam; 44 procent van de uitzendkrachten geeft aan een vast dienstverband te willen. Bijna de helft (48 procent) van de uitzendkrachten is jonger dan 25 jaar. 25 procent is tussen de 25 en 35 jaar, 15 procent tussen de 35 en 45 jaar en 12 procent is 45 jaar of ouder. Tussen november 2008 en mei 2009 daalde de omzet van het aantal uren van de uitzendbureaus met ruim 20% ten opzichte van dezelfde periode in het jaar daarvoor. Dit betekent dat er voor ongeveer 140.000 mensen geen werk meer is.

De enquête om de gevolgen van de kredietcrisis voor uitzendkrachten te inventariseren startte 9 maart en liep tot eind april. In totaal deden 567 uitzendkrachten aan de enquête mee.