Gemeente Sittard-Geleen


075_2009

PERSBERICHT

Principe besluit College over planwijziging Grensmaas

Sittard-Geleen, 29 mei 2009 -" Het college van Burgemeester en Wethouders van Sittard-Geleen stemt in principe in met een gewijzigde uitvoering van de locatie Trierveld van het Grensmaasproject. Belangrijkste wijziging is dat de ontgrinding nu droog gebeurt met hydraulische kranen. Het zand en grind worden verwerkt in een tijdelijke werkhaven (verwerkingsbekken), dat in het Trierveld op het maaiveld wordt aangelegd. Wethouder Guyt (stadsontwikkeling): 'De alternatieve uitvoering komt tegemoet aan de wens van de raad en bewoners de leefbaarheid tijdens de uitvoering verder te verbeteren. Het voorstel pakt goed uit voor de leefbaarheid: minder geluidsoverlast en een betere verkeersafwikkeling, en natuur: geen vernatting en geen aantasting Kingbeek'.

Het Consortium Grensmaas moet de noodzaak van de wijziging van de contour van het te ontgrinden gebied nog wel aantonen. Daarnaast is definitieve instemming afhankelijk van overeenstemming met het Consortium over onder andere de sanering Elba en de groenvoorziening Schipperskerk'.

Het principebesluit van het college is het resultaat van overleg in de afgelopen maanden dat op verzoek van de gemeente werd gevoerd met het Consortium Grensmaas en bewonersdelegaties uit de regio Grevenbicht en Buchten. Het initiatief van het college was mede terug te voeren op de wens van de gemeenteraad om de leefbaarheid van de omgeving tijdens de uitvoering van de Grensmaas te verbeteren. De alternatieve uitvoering betekent wel dat de contouren van het af te graven gebied aangepast moeten worden. Op de plek van het verwerkingsbekken kan geen grind gewonnen worden. Bovendien is de nieuwe uitvoering volgens het Consortium een stuk duurder dan het oorspronkelijk plan dat voorzag in de aanleg van een ringdijk rond Trierveld. De groenvoorziening bij Schipperskerk is al toegezegd. Tevens is een onderzoek naar de haalbaarheid van de sanering van Elba gestart

Overigens moeten zowel de gemeenteraad van Sittard-Geleen, als ook Provinciale Staten nog instemmen met de variant.

Consortium Grensmaas is van 2013 tot 2023 in de weer in het Trierveld dat deel uitmaakt van de Grensmaaslocatie Koeweide.


---




Gemeente Sittard-Geleen