Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Reactie KNMG op jaarverslag toetsingscommissies euthanasie

'Ik lig wel eens wakker van euthanasie'

Utrecht, 29 mei 2009 - Het aantal euthanasiemeldingen ten opzichte van 2007 is met zo'n tien procent gestegen tot 2331 in 2008, zo blijkt uit het recente jaarverslag van de Regionale toetsingscommissies euthanasie. Hieruit blijkt volgens artsenfederatie KNMG dat artsen betrokken zijn bij hun patiënten, hun verantwoordelijkheid nemen door zorgvuldig te handelen én zich toetsbaar opstellen door euthanasie te melden. Om de redenen voor deze stijging goed te kunnen verklaren, roept de KNMG op tot een landelijke evaluatie onder artsen naar de praktijk van medische beslissingen rond het levenseinde.

Een verzoek om euthanasie is één van de meest indringende en moeilijke vragen die een arts van zijn patiënt kan krijgen. Het afleggen van verantwoording hierover is daarmee van extra groot belang. De stijging van zo'n tien procent van het aantal euthanasiemeldingen betreft vooral meldingen door huisartsen van euthanasie bij patiënten met kanker. De toetsingscommissies geven voor deze stijging twee mogelijke verklaringen. De KNMG-richtlijn palliatieve sedatie heeft mogelijk de afbakening tussen euthanasie en palliatieve sedatie voor artsen verduidelijkt. Artsen gebruiken hierdoor mogelijk minder vaak palliatieve sedatie als alternatief. Verder maken artsen waarschijnlijk steeds meer gebruik van de reguliere euthanatica, zoals de bedoeling is, in plaats van morfine en melden zij deze gevallen ook. Kortom, artsen lijken steeds beter de regels rond euthanasie te kennen en toe te passen. De onderbouwingen voor deze verklaringen ontbreken echter. De KNMG vindt dan ook dat de overheid het landelijke evaluatieonderzoek naar de praktijk van medische beslissingen rond het levenseinde moet herhalen.

In dit onderzoek kunnen ook de effecten worden bekeken van het nieuwe modelverslag voor de melding van euthanasie dat op 1 juni gaat gelden. Het nieuwe modelverslag nodigt artsen veel beter uit om hun antwoorden te motiveren, bijvoorbeeld welke therapeutische en palliatieve alternatieven met de patiënt zijn besproken of als er behandelalternatieven waren, waarom geen redelijke andere oplossing kon worden gevonden. Dit modelverslag is per 1 juni voor artsen te downloaden op de website van KNMG.

De quote 'Ik lig wel eens wakker van euthanasie' maakt deel uit van de KNMG-campagne Artsen van NU. Voor artsen is het van belang is dat zij hun werk op een deskundige en verantwoorde manier (kunnen) blijven doen. Dit komt de medische professionaliteit van artsen en de zorg voor patiënten ten goede. Omdat een verzoek om euthanasie één van de meest indringende en moeilijke vragen is die een arts van zijn patiënt kan krijgen, is het een goed voorbeeld van een situatie waarin het afleggen van verantwoording van extra groot belang is.

ARTSEN VAN NU zijn: deskundig, verantwoordelijk, betrouwbaar, transparant en toetsbaar. De KNMG en de federatiepartners ondersteunen artsen in dit streven. Voor meer informatie: www.artsenvanu.nl

Kijk ook op
Dossier levenseinde KNMG

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht