Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 153/ MtW
Datum: 26 mei 2009

Provincie positief over nieuwe Zuidwesthoek-gemeente

Het college van Gedeputeerde Staten wil staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) positief adviseren over de herindeling in de Zuidwesthoek. Dat blijkt uit de zienswijze die het College heeft gestuurd naar Provinciale Staten. De herindeling moet leiden tot een gemeente die als werktitel Súdwest Fryslân heeft.

Het College geeft zijn definitieve zienswijze af aan de staatssecretaris na consultatie van Provinciale Staten. Maar de insteek van het College in de zienswijze die nu voorligt is duidelijk: GS delen de visie van de gemeenteraden van Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel dat samengaan van deze gemeenten vanaf 1 januari 2011 goede kansen biedt op een versterkt lokaal bestuur in Zuidwest Fryslân.

Net als het kabinet hanteert het College van GS het uitgangspunt dat het initiatief voor herindeling 'van onderen op' komt. Dat neemt niet weg dat de provincie een eigen verantwoordelijkheid heeft om de kwaliteit van het lokaal bestuur te borgen. Vanuit die rol heeft het College tijdens het fusieproces in de Zuidwesthoek regelmatig gesprekken gevoerd met de betrokken gemeenten over hun visie op de bestuurlijke toekomst.

Het College heeft deze visie, die de gemeenten hebben opgenomen in hun gezamenlijke herindelingsadvies, getoetst op een aantal criteria. Eén daarvan is bestuurlijk en maatschappelijk draagvlak. Volgens GS is dat er, omdat de gemeenteraden van de vijf gemeenten unaniem, dan wel met grote meerderheid hebben ingestemd met de herindeling na een proces dat het College als 'langdurig en zorgvuldig' omschrijft. De bezwaren die vanuit de gemeenschap zijn gekomen, richten zich niet zozeer op de vraag óf herindeling noodzakelijk is, maar alleen of het in de vorm van deze vijf gemeenten moet. Naar het oordeel van het College geven de gemeenten daar een gedegen antwoord op.

Súdwest Fryslân wordt groot: de nieuwe gemeente telt 69 kernen. Het College heeft hier kritisch op doorgevraagd. De repliek van Súdwest Fryslân is dat 2 van de huidige 5 gemeenten al 55 dorpskernen tellen en zij dus ervaring hebben om als lokaal bestuur herkenbaar te blijven. De schaalsprong naar 69 dorpskernen is in dat perspectief relatief. Bovendien kent de nieuwe gemeente een sterke onderlinge samenhang in ruimtelijk-economisch, landschappelijk en maatschappelijk opzicht. Het gebied kent een duidelijke focus op toerisme en recreatie, met watersport als bindend element.

Na consultatie van Provinciale Staten wil het College de zienswijze, samen met het herindelingsadvies, voor 1 juli a.s. aan staatssecretaris Bijleveld aanbieden.


---- --