Gemeente Tilburg

Nummer
2009214BW
Datum
29 mei 2009

College steunt plannen Cultuurmakelaar

Het college steunt de plannen die Bureau Cultuurmakelaar (BCM) heeft voor haar culturele activiteiten in Tilburg. Voor de uitvoering van het Festival van het Absurde kan BCM beschikken over een bedrag van ¤ 200.000,- . Daarnaast heeft de Cultuurmakelaar nog een budget van ¤ 132.000,- voor het organiseren en ondersteunen van culturele activiteiten in Tilburg.
Wethouder cultuur Ton Horn: "De plannen van Bureau Cultuurmakelaar geven ons het vertrouwen in een kwalitatief sterke, brede en (inter)nationaal georiënteerde programmering. Cultuurmakelaar Bert Matthijssen laat zien dat hij invulling geeft aan de opdracht die wij hem bij zijn aanstelling gaven, een opdracht die ook voortvloeit uit de Cultuurnota KunstenMakers, namelijk het leggen van verbindingen tussen gemeente en de instellingen, makers en curatoren uit Tilburg en daarbuiten. Daarnaast vormen de activiteiten en plannen een uitstekende basis voor ons streven om in 2011 de eerste Culturele Hoofdstad van Nederland te zijn. Ook hierin speelt Bureau Cultuurmakelaar een belangrijke voortrekkersrol. De middelen die het college al eerder voor Bureau Cultuurmakelaar reserveerde, komen met de goedkeuring van de plannen nu ook daadwerkelijk ter beschikking van het bureau."
Festival van het absurde
Bureau Cultuurmakelaar organiseert van 9 tot en met 12 september 2009 een cultuurfestival rondom het absurde. Grublit is de naam. Het bureau is verantwoordelijk voor de artistieke inhoud, een stuurgroep fungeert als klankbord. Met het festival wil BCM samenwerking tussen de Tilburgse podia en culturele instellingen stimuleren. Daarnaast is het bevorderen van samenwerking tussen plaatselijke, regionale en (inter)nationale kunstenaars een doel. Op de deelnemende podia en in de openbare ruimte presenteert BCM theater, dans, muziek, beeldende kunst, literatuur en film rondom het thema van het absurde. Educatie vormt een belangrijk aspect, zowel tijdens als voorafgaand aan het festival.
Bureau Cultuurmakelaar ontvangt voor de uitvoering van het festival ook nog een bedrag van ¤ 100.000,- van de provincie Noord-Brabant uit het samenwerkingsprogramma 'Samen investeren in Brabantstad' voor versterking van de kandidatuur van Brabantstad om Culturele Hoofdstad van Europa te worden in 2018.
Woensdag 27 mei heeft Bureau Cultuurmakelaar in Theater De NWE Vorst haar plannen voor het festival aan pers en publiek bekend gemaakt.

Culturele activiteiten en tentoonstellingen

Bureau Cultuurmakelaar organiseert in 2009 samen met lokale en internationale kunstenaars vier exposities, onder andere in haar expositieruimte @BCM aan het Wilhelminapark 53. Op dit moment is daar de eerste tentoonstelling van BCM te zien: 'On A Clear Day I Can See Forever'.
Naast de tentoonstellingen organiseert BCM samen met het Tilburgse initiatief Whatspace een serie presentaties onder de naam Whatnights. Een of meerdere kunstenaars stellen op uitnodiging van BCM het programma samen. De eerste Whatnight vond plaats op 9 april in @BCM, voor de rest van 2009 staan nog 3 presentaties gepland. In de Spoorzone heeft de cultuurmakelaar de taak culturele activiteiten aan te jagen om zo de aandacht te vestigen op de potenties van dit gebied voor cultuur. Eind 2008 organiseerde BCM haar eerste expositie in de Spoorzone, namelijk 'Aslijnen op kopvlakken' in het Deprez-gebouw.
Bureau Cultuurmakelaar
Bij zijn aanstelling in 2007 ontving Cultuurmakelaar Bert Matthijssen van de gemeente Tilburg de opdracht een cultuurmanifestatie te realiseren in 2009, en kunstactiviteiten te organiseren en ondersteunen in Tilburg en dan met name in de Spoorzone. Op 27 mei 2008 heeft het college ingestemd met het koersdocument "Tilburg; een absurd leuke stad!". Hierin geeft cultuurmakelaar Bert Mattthijssen zijn visie op de opzet en uitvoering van een cultuurmanifestatie. Voortbouwend op die visie heeft de Cultuurmakelaar nu een plan ontwikkeld voor het festival en voor haar andere culturele activiteiten. Meer informatie
www.bureaucultuurmakelaar.nl
Het in dit persbericht genoemde besluit heeft het college deze week genomen en wordt ter informatie naar de raad gestuurd



Gemeente Tilburg