Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Europese Raad omarmt klimaatoplossingen FME-koepel

Zoetermeer, vrijdag 29 mei 2009 - "De elektrotechnische industrie zorgt voor groei en banen en draagt daarnaast ook nog eens bij aan de klimaatproblematiek." Dat concludeerde de Europese Raad voor het Concurrentievermogen (alle 27 ministers van Economische Zaken van de Europese Unie) gisteren tijdens een zitting in Brussel. In de conclusies(1) wordt onder meer vastgesteld dat Europese wetgeving bedrijven niet te veel geld mag kosten.

De Europese ministers van EZ dringen gezamenlijk aan op meer en betere toepassing van energie-efficiënte technologieën, 1001 klimaatoplossingen dus. Het Raadsbesluit zal nu door de beleidsontwerpers van de Europese Commissie moeten worden geïncorporeerd in het reeds bestaande industriebeleid. De sector elektrotechniek krijgt daarmee een bijzondere positie in de economie. Jan Kamminga, voorzitter van de Vereniging FME-CWM: "Midden in de crisis krijgen onze bedrijven eindelijk de maatschappelijke waardering die ze verdienen, juist vanwege het feit dat deze sector oplossingen biedt. Wij zijn geen ouderwetse industrie die met financiële injecties overeind moet worden gehouden. Nee, wij zorgen voor hoge productiviteit, voor miljoenen banen en voor innovatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen."

Onder de paraplu van de Europese koepelorganisatie Orgalime kwam de elektrotechnische industrie vorige zomer met een analyse van de economische en maatschappelijke kansen van de sector: het Electra-rapport(2). Kamminga: "Het is wel een succes te noemen dat ons gezamenlijke werk nu de basis vormt voor toekomstig Europees industriebeleid",

Een aantal belangrijke punten uit de Raadsconclusies:
* "De aanbevelingen uit het Electra rapport moeten zo snel mogelijk door de Europese Commissie worden opgevolgd"
* "Europese instellingen en lidstaten moeten vaart maken met vereenvoudiging van regelgeving en vermindering van administratieve lasten"
* "Bedrijven moeten voldoende tijd krijgen om hun processen aan te passen aan nieuwe regelgeving"
* "Nieuwe milieuwetgeving mag Europese bedrijven geen onevenredige lasten opleveren"
* "Europese lidstaten moeten R&D-investeringen op peil houden of vergroten"
* "Publiek-private samenwerking, zoals in het project Factories for the Future (waarin ook FME betrokken is) moeten met grote spoed worden voortgezet"
* "Banken moeten bedrijven ook werkkapitaal gaan lenen"

(1) http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/intm/108119.pdf

(2) http://ec.europa.eu/enterprise/electr_equipment/electra.htm


---