Recessie raakt niet iedereen

Amsterdam, 29 mei 2009

De recessie raakt niet alle Nederlanders even hard. Vrouwen staan sterker op de arbeidsmarkt dan mannen. Op de huizenmarkt zijn er winnaars en verliezers. De lage inflatie scheelt alle consumenten in de portemonnee.

De Nederlandse economie verkeert in een recessie. Volgens het ING Economisch Bureau zal de economie dit jaar met 4,6% krimpen. Dat is een uitzonderlijk grote terugval. Toch heeft niet iedereen daar evenveel last van. Voor een grote groep Nederlanders geldt zelfs dat de recessie niet veel meer is dan een onderwerp in het journaal. De economische pijn is namelijk scheef verdeeld. Sommigen gaan er fors op achteruit, anderen kunnen zelfs profiteren. Soms is het gunstig om een 'insider' te zijn, soms juist niet. We kijken nu naar winnaars en verliezers op de huizenmarkt en de arbeidsmarkt.

Voordelig doorstromen op de huizenmarkt

De huizenprijzen gaan omlaag, maar dat pakt niet voor iedereen verkeerd uit. In april waren huizen gemiddeld 2% goedkoper dan in april vorig jaar. Het ING Economisch Bureau gaat er vanuit dat de prijzen in december 7% lager liggen dan een jaar eerder. Huizenbezitters zijn hier de verliezers, want zij zien hun bezit in waarde dalen. Voor mensen die de laatste jaren een woning hebben gekocht kan het betekenen dat hun huis dan minder waard is dan hun hypotheek. Dit speelt minder voor kopers van langer geleden. Wij gaan er niet vanuit dat de huizenprijzen onder het niveau van 2005 komen. Overigens gaat het vaak om een papieren verlies. Dat hun woning minder waard is, merken huizenbezitters niet als ze niet verkopen. Voor huizenbezitters die vanwege echtscheiding of ontslag wel moeten verkopen kan het om een echt verlies gaan. Goedkopere huizen zijn een uitkomst voor starters. Ook voor doorstromers naar een duurder segment is het positief als de huizenprijzen over de hele linie dalen. Het oude woning levert minder op, maar dat wordt meer dan goedgemaakt door de prijsdaling van het grotere nieuwe huis.

Vrouwen sterke geslacht op arbeidsmarkt

Door de recessie raken mensen hun baan kwijt en vinden moeilijker een nieuwe. Vorig jaar lag de werkloosheid nog onder de 4%. Voor dit jaar gaat het ING Economisch Bureau uit van een gemiddelde van 5,5% en voor volgend jaar van 9%. De bouw, transport en industrie zijn voorbeelden van sectoren waar de werkgelegenheid onder druk staat. Dat geldt in veel mindere mate voor het onderwijs. In de zorgsector blijft het aantal vacatures zelfs redelijk op peil. In de laatstgenoemde sectoren werken veel meer vrouwen. Kortom, in veel gezinnen geldt dat de vrouw zekerder is van haar baan dan de man des huizes. Tot de verliezers behoren ook uitzendkrachten en schoolverlaters. Deze groepen vinden moeilijker werk. Hoewel de meeste werkenden gewoon hun baan zullen behouden, kunnen zij natuurlijk wel last hebben van onzekerheid over hun baan of pensioen. En de recessie voelen zij ook in hun portemonnee vanwege de minder hard stijgende lonen. Maar gelukkig vallen de prijzen mee. Vanaf juli duikt de inflatie volgens het ING Economisch Bureau onder de 1%.

© 2009 ING Economisch Bureau