Stadsdeel Westerpark Amsterdam



---

Groene kaart aangevuld met waardevolle bomen

27 mei 2009
Persbericht
Vanaf vrijdag 29 mei a.s. staan de meest waardevolle bomen van stadsdeel Westerpark op de groene kaart van het stadsdeel. In totaal gaat het om ongeveer 50 bomen. De groene kaart is een digitale kaart met hierin o.a. flora en fauna in het stadsdeel. De kaart staat op de website van het stadsdeel en is te vinden via
groenekaart.westerpark.nl.

Waardevolle bomen genieten niet alleen een extra zorgbescherming maar in principe wordt voor een waardevolle boom ook geen kapvergunning afgegeven. Om als waardevolle boom aangewezen te worden heeft het stadsdeel een aantal criteria opgesteld. Zo moet de leeftijd van de boom bijvoorbeeld minimaal 50 jaar zijn en voldoen waardevolle bomen aan een aantal specifieke kenmerken. Zij zijn onder andere van cultuurhistorische waarde, van een zeldzame soort, beeldbepalend, of zij zijn herdenkingsbomen of zogenaamde toekomstbomen. Toekomstbomen zijn bomen die aangeplant worden met de intentie om ze minimaal 100 jaar oud te laten worden.

Via de groene kaart zijn alle waardevolle bomen in het stadsdeel met hun eigen bijzonderheden en wetenswaardigheden op te zoeken. Ook zijn van elke boom meerdere foto's aanwezig op de website. Zo kun je onder andere foto' s bekijken van bomen in de verschillende jaargetijden. De bomen zijn ook op straat herkenbaar d.m.v. geplaatste boombordjes, waarop de specifieke informatie over de boom zelf staat. Bij de waardevolle kastanje voor het stadsdeelkantoor aan de Haarlemmerweg werd exact één jaar geleden (d.d. 29 mei 2008) het eerste boombordje onthuld.


---