Gemeente Sittard-Geleen



PERSBERICHT

Kinderopvangtoeslag nu ook voor niet-inburgeringsplichtigen

Sittard-Geleen, 29 mei 2009 - Het college heeft besloten om ook niet-inburgeringsplichtigen, die wél een inburgeringscursus willen volgen, in aanmerking te laten komen voor kinderopvangtoeslag. Dit wordt nu mogelijk doordat alle inburgeringstrajecten worden beschouwd als reintegratietrajecten conform WWB.

Dit betekent dat alle personen die verplicht dan wel vrijwillig een cursus volgen, in aanmerking komen voor de kinderopvangtoeslag.

'Op deze wijze wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen inwoners die een cursus moeten volgen en inwoners die het graag willen. Iedereen die een cursus aangeboden krijgt kan het aanbod aanvaarden zonder het risico van hoge kosten voor de kinderopvang'aldus wethouder Berry van Rijswijk.

Voorheen hadden alleen inwoners die verplicht een inburgeringscursus volgen recht op kinderopvangtoeslag. Dit gold niet voor inwoners die de cursus vrijwillig wilden volgen.

Met name deze laatste groep werd hierdoor belemmerd in hun bijdrage aan een actief burgerschap.

De inburgeraars die kinderopvang nodig hebben vormen een doelgroep met specifieke wensen van opvangvorm en -tijdden. De extra vraag naar opvangplaatsen veroorzaakt dan ook een krapte. Het college stelt daarom ook geld beschikbaar om extra opvangcapaciteit te realiseren op dié plaatsen waar inburgeringcursussen worden gegeven. Hiervoor vindt inmiddels overleg plaats met een aanbieder van cursussen en een aanbieder van kinderopvang.


---