VAPRO


Brochure: Flexibel roosteren in de chemie

Is het mogelijk om ook in de procesindustrie flexibele roosters in te voeren? Roosters die werknemers meer zeggenschap geven over hun werktijden, waardoor zij werk en privé beter kunnen combineren? Maar gaat dat niet ten koste van de veiligheid, de procesbeheersing en de betrouwbaarheid van de productieprocessen? De discussie hierover is nog maar net begonnen. De zojuist verschenen brochure Flexibel roosteren in de (petro)chemie. Een discussie waard! wil daar een bijdrage aan leveren. De uitgave is een initiatief van werkgeversvereniging AWVN en VAPRO.

Flexibiliteit in volcontinu De vraag naar flexibel roosteren komt niet alleen voort uit het belang dat werknemers tegenwoordig hechten aan de balans tussen werk- en privétaken. Ook werkgevers zien er grote voordelen in. Meer flexibiliteit maakt werken in de procesindustrie aantrekkelijker en dat maakt bijvoorbeeld het aantrekken van nieuw personeel makkelijker, denk aan vrouwen, jongeren en deeltijdwerkers. De grote vraag is natuurlijk: kan het wel, flexibel roosteren in volcontinu bedrijven? Is het dan wel mogelijk om een continue bezetting te garanderen? De brochure geeft daar geen pasklare antwoorden op. Dat kan ook niet, want elk bedrijf in de procesindustrie is anders.

Anders kijken naar roosteren Flexibel roosteren in de (petro)chemie. Een discussie waard! geeft dan ook geen blauwdrukken en is evenmin een handboek. Het is bedoeld om de procesindustrie anders naar roosteren te laten kijken. Een hulpmiddel om binnen de procesindustrie rekeninghoudend met de verschillende belangen en verantwoordelijkheden te onderzoeken of (en in welke mate) bedrijven invulling kunnen geven aan flexibel roosteren. En vanzelfsprekend gaat het in op de consequenties als individuele werknemers meer zeggenschap krijgen over hun werktijden, zoals het ontwikkelen van competenties om procesbeheersing te kunnen waarborgen. Daarnaast gaat de brochure in op lastige kwesties als de benodigde tijdsinvestering en roostertoeslagen. Bij de totstandkoming van de brochure is gebruikgemaakt van de kennis en ervaring die volcontinu (petro)chemische bedrijven inmiddels hebben opgedaan met flexibel roosteren in grote en kleine ploegen.

De brochure geeft snel een goed beeld van de voorwaarden waaraan moet zijn voldaan om flexibel roosteren te kunnen invoeren. Een aanrader voor werknemers en werkgevers in de procesindustrie die met elkaar de dialoog willen aangaan over de haalbaarheid van flexibel roosteren.

Aanvragen en downloaden
Gedrukte exemplaren van Flexibel roosteren in de (petro)chemie. Een discussie waard! zijn gratis verkrijgbaar bij AWVN en VAPRO. U kunt deze bij VAPRO bestellen via tel. 070 - 337 83 00 of info@vapro-ovp.com.

Bovendien is de brochure hier te downloaden.