Ingezonden persbericht



Persverslag De Vastgoedrapportage Stadsregio Arnhem Nijmegen 2009

Advies: bouw weer kleinschalig

People, Planet, Profit en Project in het vastgoed

De vastgoedsector heeft last van de economische crisis. Dat wordt wel duidelijk uit de dertiende editie van De Vastgoedrapportage Stadsregio Arnhem Nijmegen die woensdag 27 mei feestelijk werd gepresenteerd in Concertgebouw De Vereeniging, in Nijmegen. Maar ondanks, of misschien dankzij de crisis, is de sector helemaal klaar om vanaf nu duurzaam te bouwen.

Vier sprekers gaven hun visie op duurzaamheid en dienden de ruim vijfhonderd gasten van een duurzaam advies. Dagvoorzitter Marlies Claassen leidde ze in: Harry de Vries, voorzitter EMT-platform Stichting kiEMT (energie- en Milieutechnologie); Tom Bade, directeur Kenniscentrum Triple E; Guus Berkhout, Investment manager Triodos Vastgoedfonds; Peter Noordanus, bestuursvoorzitter AM Vastgoedontwikkeling en voorzitter NEPROM. Vier andere gasten op het podium gaven een kort commentaar: Jaap Modder, voorzitter college van bestuur Stadsregio Arnhem Nijmegen, Rita Weeda, wethouder Economische Zaken van Arnhem, Hannie Kunst, wethouder Economische zaken van Nijmegen en Erwin Willemsen, key-accountmanager Kadaster.

Samenwerking tussen de vier O's
Harry de Vries vond dat we parallel aan de traditionele manieren van energieopwekking met volle kracht alle duurzame alternatieven moeten ontwikkelen: uit zon, wind en water. Volgens hem is opwekking van de energie uit deze niet-fossiele bronnen het meest effectief, als dat decentraal en kleinschalig gebeurt. Dat geldt ook voor de energievoorziening. De ontwikkeling daar naartoe vereist samenwerking tussen vier O's: Ondernemers, Overheid, Onderwijs en Onderzoek. Sprekend als grootvader zou hij het geweldig vinden "als wij het gebruik van energiebronnen kunnen nalaten die oneindig, duurzaam en overal aanwezig zijn."

Juridisering duurzaamheidbeleid
Daarmee sluit De Vries aan op de 'oerdefinitie' van duurzaamheid zoals die door de Noorse Gro Brundtland is geformuleerd, met haar VN-commissie over milieu en duurzame ontwikkeling: De huidige generatie moet de aarde aan de volgende generaties zodanig nalaten, dat ook zij in hun behoeften kunnen voorzien. Peter Noordanus haalde Brundtland aan, om te laten zien hoe breed we nu tegen 'duurzaamheid' aankijken. Iets waar hij een vraagteken bij zet. "Duurzaamheidbeleid is gejuridiseerd geraakt in dit land, puur om de doelstellingen van CO2-reductie te halen", zo zei hij. Nu heeft de sector in het Lenteakkoord met het kabinet afgesproken dat er in 2020 energieneutraal wordt gebouwd. AM maakt zich hier sterk voor door gebruik te maken van bewezen technologie, maar wél met ruimte voor innovatie. AM wil bouwen met respect voor het klimaat, de natuur en de cultuur ter plekke.

Wat is een duurzaam pand?
Guus Berkhout van Triodos Vastgoedfonds stelde de basale vraag: wat is nu een duurzaam pand? Is dat een oude monumentale villa, die volledig is gemoderniseerd en voldoet aan alle eisen van niet drie maar zelfs vier P's, namelijk people, planet, profit en project? Of is dat eerder een spiksplinternieuw kantoorpand waarin de laatste technische innovaties op het gebied van energieopwekking en -verbruik zijn toegepast? Een bunker uit de Tweede Wereldoorlog of een nieuwe, duurzame woning op het water? Berkhout liet als voorbeeld de oude villa Rusthoek in Baarn zien. Een rijksmonument, en het eerste kantoorobject dat Triodos Vastgoedfonds geschikt heeft gemaakt als kantoor. In overleg ook met die opdrachtgever. Zijn advies: "Benut in onbruik geraakte panden en ga erover in gesprek met je huurder. Die wil graag meedenken, want iedereen is voor duurzaamheid. Tegen de vlakte gooien is de meest onduurzame oplossing."

'Landmarks' claimen het uitzicht
Tom Bade van Triple-E (Arnhems kenniscentrum over Economy, Ecology en Experience) maakte de toehoorders deelgenoot van zijn grillige gedachten over duurzaamheid en de reële en irreële economie. "En u, vastgoedsector, bent onderdeel van die irreële economie." Wat heb je aan de grafiekjes met lijnen waarvan de economen zeggen dat ze 'vanzelf' weer omhoog gaan? Hij adviseert de sector het contact met de reële economie zo snel mogelijk te herstellen door nu duurzaam te bouwen, in alliantie met gebruikers. En: "Bouw geen zogenaamde 'landmarks', zoals de Rijn- en Parktoren bij station Arnhem. "Die claimen het uitzicht, daar is geen sprake van wederkerigheid en dat is ook verre van duurzaam. Wees nederig en bouw kleinschalig."



Ingezonden persbericht