Gemeente Rotterdam


Katendrecht meest aansprekende voorbeeld van duurzame stedenbouw

Rotterdam ontvangt aanmoedigingsprijs voor Parkkwartier Katendrecht

Het project Parkkwartier op Katendrecht heeft een aanmoedigingsprijs ontvangen tijdens de Building Business Golden Green Award in de categorie duurzame stedenbouwkundige ontwikkelingen. "Door de kwaliteit van het wonen, het slim omgaan met industrielawaai en het hergebruik van industriële restwarmte is met het Parkkwartier een duurzaam stukje stad ontwikkeld," aldus de jury van de award. Minister Jacqueline Cramer reikte de prijs 27 mei uit tijdens een symposium over duurzame vastgoedontwikkeling.

Katendrecht op goede weg
De jury wees geen winnaar aan in de categorie duurzame stedenbouwkundige ontwikkelingen. De gebiedsontwikkeling in Katendrecht is nog gaande en de jury constateerde dat er hierdoor nog geen ervaring is met alle binnenstedelijke stedenbouwkundige vraagstukken die voor de jury van belang zijn. Door het uitreiken van de aanmoedigingsprijs aan het Parkkwartier wil de jury aangeven dat Katendrecht op de goede weg is en een goed debat over de duurzaamheidvraagstukken bij de verdere ontwikkeling van Katendrecht stimuleren. Om deze reden biedt de jury, onder aanvoering van oud-minister VROM Sybilla Dekker, aan om Rotterdam in het kader van de aanmoedigingsprijs te voorzien van advies en een actieve bijdrage aan het Rotterdamse debat.

Duurzaamheid
De Building Business Golden Green Awards 2009 zet uitblinkende ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in bouw en vastgoed in de schijnwerpers en moedigt daardoor vernieuwingen aan. Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordeing) is blij met de aanmoedigingsprijs: "Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt in ontwikkeling van vastgoed en woningbouw in Rotterdam. De gebiedsontwikkeling van Katendrecht is hier een goed voorbeeld van. Wij zijn blij met de bevestiging dat we op de goede weg zijn en gaan graag in op het aanbod van de jury om een bijdrage te leveren aan het Rotterdamse debat"

In Katendrecht worden de huizen verwarmd met warmte van de tegenover de wijk gelegen afvalverbrandingsinstallatie. Ook wordt duurzaamheid bevorderd door renovatie van bestaande panden en de combinatie van wonen en werken. Dergelijke maatregelen dragen in belangrijke mate bij aan de doelen van het Rotterdam Climate Initiative op het gebied van CO2-reductie in de bebouwde omgeving. Op landelijk niveau is de bebouwde omgeving voor circa 40% verantwoordelijk voor de uitstoot van CO2. Gebiedsontwikkeling Het schiereiland Katendrecht, tussen de Maas- en de Rijnhaven, ondergaat een metamorfose van een vergeten schiereiland naar een nieuwe en moderne stadswijk met veel groen.

In het Parkkwartier is haven en industrie ontwikkeld tot een aantrekkelijk woon- en leefgebied. Havenloodsen hebben plaats gemaakt voor woningen, Kaappark en voorzieningen als een Brede School, een Chinese Kerk en een gezondheidscentrum. Het bouwproject bestaat uit drie stadsblokken gelegen tussen de Maashaven en het nieuwe Kaappark. Elk blok is opgebouwd uit een aantal particulier ontwikkelde kavels en door Proper- Stok ontwikkelde woningen.

Gebiedsontwikkeling
Het schiereiland Katendrecht, tussen de Maas- en de Rijnhaven, ondergaat een metamorfose van een vergeten schiereiland naar een nieuwe en moderne stadswijk met veel groen. Inmiddels zijn er al diverse woningen en voorzieningen gerealiseerd in de wijken Parkkwartier, Laankwartier en 2e Katendrechtse Haven. De woningen hebben een historisch uiterlijk met prachtige gevels en uitzicht op het water. Ook het Deliplein is compleet vernieuwd en er zijn al diverse ondernemers gevestigd. Verder is er een uitgestrekt wijkpark en speelveld voor kinderen. Ook in de toekomst worden er nog volop woningen en bedrijfsruimte ontwikkeld. In de kern van Katendrecht worden in het project de Driehoek oude woningen tot kluswoningen verbouwd en er komen ook nieuwbouwwoningen. Het terrein van de Fenixloodsen wordt ingrijpend verbouwd tot appartementen en bedrijfsruimte. Het Polsgebied, de entree van Katendrecht, is bestemd om uit te groeien tot een hoogwaardig gemengd woon-, werk- en recreatiegebied. Waar het European China Center komt met onder andere winkels, restaurants en een hotel.