Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle, 29 mei 2009

Nieuwe subsidieregeling en uniforme doelen voor natuur en landschap Natuurbeheerplan 2010 ter inzage

Gedeputeerde Staten hebben het ontwerp van het Natuurbeheerplan 2010 vastgesteld. In dit plan wijst de provincie de gebieden aan waarin ze het beheer van natuur en landschap wil subsidiëren. Bij het Natuurbeheerplan horen twee kaarten. De beheertypenkaart waarop voor bestaande natuur is aangegeven voor welke natuurdoelen beheersubsidie mogelijk is en de ambitiekaart waarop is aangegeven waar subsidie mogelijk is voor het realiseren van natuur- en landschapsdoelen.

Dit nieuwe Natuurbeheerplan is nodig omdat per 1 januari 2010 landelijk de nieuwe regeling Natuur en Landschapsbeheer (SNL) start. Met deze regeling subsidieert de provincie de aanleg en het beheer van natuur en landschap. De nieuwe regeling vervangt het oude Programma Beheer. Hierdoor komt ook het oude Natuurgebiedsplan te vervallen. In de plaats hiervan komt het Natuurbeheerplan 2010. Nieuw in dit plan is dat alle provincies en natuurbeheerders in Nederland dezelfde begrippenlijst voor natuurdoelen hanteren. Dit vereenvoudigt ook de subsidieregeling. In het nieuwe plan zijn geen nieuwe doelen opgenomen ten opzichte van het oude plan.

Het ontwerp van het natuurbeheerplan ligt tot en met 19 juni 2009 ter inzage in de gemeentehuizen van de gemeenten in Overijssel en op het provinciehuis te Zwolle. Ook is het in te zien op www.provincie.overijssel.nl/beleid/natuur_en_platteland.

De komende maanden zullen de provincie en de Dienst Landelijk Gebied grondeigenaren en (potentiële) beheerders informeren over de wijzigingen en de mogelijkheden voor subsidiëring 2010. Voor vragen en meer informatie over het Natuurbeheerplan en de nieuwe subsidieregeling voor natuur en landschap organiseert de provincie een inloopbijeenkomst. Deze vindt woensdag 3 juni aanstaande plaats, van 18.00 uur tot 21.00 uur in Hotel Restaurant Van der Valk, Bornsestraat 400 te Hengelo. De bijeenkomst is vrij toegankelijk en mensen hoeven zich hiervoor vooraf niet aan te melden.

In deze periode vragen GS ook de Provinciale Commissie Landelijk Gebied om advies en informeren zij alle betrokken landinrichtingscommissies over het ontwerp. GS zal het definitieve plan naar verwachting in oktober van dit jaar vaststelen.