Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 29 mei 2009

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Koen Carels wordt met ingang van 1 juli 2009 benoemd tot secretaris van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Naar aanleiding van de herstructurering van de suikersector ontvangen de suikerproducerende ondernemingen en de betrokken suikerbiettelers en loonwerkers een vergoeding. De suikerproducerende ondernemingen ontvangen 90% van de herstructureringssteun via het Belgisch Interventie en Restitutie Bureau. Het landbouwdeel bedraagt 10%, uitbetaald door de gewestelijke betaalorganen. Dit landbouwdeel wordt deels toegekend aan de suikerbiettelers en deels aan de loonwerkers. De Vlaamse Regering keurt nu het besluit goed dat de uitbetalingsregels vaststelt voor het landbouwdeel van de steun uit het Herstructureringsfonds van de suikerindustrie. In dit kader wordt ook een samenwerkingsakkoord ondertekent tussen de federale overheid en de gewesten. Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het opstarten van de gunningsprocedure voor het 'ontwerp en uitvoering van een reclame- en promotiecampgane op de Britse markt voor Vlaanderen als bestemming voor korte vakanties'. De opdracht gaat uit van het agentschap Toerisme Vlaanderen en er wordt zo'n 3,5 miljoen euro voor voorzien.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

In het kader van de evaluatie van het Vlaams Personeelsstatuut beslist de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief tot een correctieve bijsturing van een aantal toepassingsproblemen. Het gaat om enkele inhoudelijke en technische wijzigingen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Eind juli 2007 besliste de Vlaamse Regering de uitbating van het Kasteel van Ham stop te zetten en het kasteel in erfpacht te geven voor een periode van dertig jaar. In dit kader keurt ze nu het lastenkohier goed en gelast de bevoegde minister om de erfpachtprocedure te starten en toe te wijzen aan de hoogste bieder indien de minimumvoorwaarden vervat in het bestek voldaan worden. Ze keurt ook de overdracht van de wegenissen aan de gemeente Steenokkerzeel goed.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurt de indeling in functieklassen goed van de managementfuncties van N-niveau bij de Vlaamse Landmaatschappij, de Vlaamse Milieumaatschappij, het Agentschap Ondernemen, het Agentschap Vlaamse Belastingdienst en het Agentschap voor Kwaliteitszorg in Vorming en Onderwijs.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering wijst de personeelsleden van de Vlaamse overheid aan die bevoegd zijn om onderzoeken te verrichten bij de erkende of aangemelde omroeporganisaties. Het gaat onder meer om onderzoek naar de technische uitrusting of die wel voldoet aan de wettelijke en decretale voorschriften.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering neemt akte van de handleiding JoKER (jongere en kind-effectrapportage) als methodiek om in detail de effecten van een voorgenomen regelgeving op kinderen en jongeren te analyseren. Ze beslist om bij de eerstvolgende wijzgingen van de omzendbrieven reguleringsimpactanalyse en wetgevingstechniek de verwijzing naar de JoKER-toets op te nemen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Europa wil via een zogenaamde schoolfruitactie actief het groeiende obesitasprobleem aanpakken. Met de actie wil ze kinderen aanzetten tot het eten van meer gezonde voeding, meer bepaald groenten en fruit. In dit kader hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Vlaamse Onderwijsraad en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij, haar goedkeuring aan een besluit over de subsidiëring en ondersteuning van de verstrekking van groenten en fruit aan leerlingen (3 tot 12 jaar) in onderwijsinstellingen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering stemt in met een koninklijk besluit over vaarbevoegdheidsbewijzen voor de zeevisserijvaart. Het KB kadert in de herstructurering van het zeevisserijonderwijs, die ingegeven is door de in België en de andere EU lidstaten bestaande bemanningsproblematiek in de zeevisserij. Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering kent 2,18 miljoen euro subsidie toe aan de Vlaamse regionale televisieomroepen voor het werkingsjaar 2009. De subsidie moet aangewend worden voor de ondertiteling van programma's, de uitvoering van de decretale opdrachten (betrokkenheid van de burgers bij hun regionale leefwereld vergroten), het ontwikkelen van initiatieven en projecten om zich aan te sluiten op een aantal nieuwe digitale en interactieve ontwikkelingen en platformen, en algemene opleidings- en vormingsprojecten voor jonge journalisten om de kwaliteit, de diversiteit en de pluriformiteit van het aanbod te bevorderen. Op voorstel van minister-president Kris Peeters en vice-minister-president Dirk Van Mechelen

In toepassing van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de regeling van sommige aspecten van de organisatie en werking van de Raad voor vergunningsbetwistingen. Deze raad spreekt zich uit over jurisdictionele beroepen die worden ingesteld tegen vergunnings- en valideringsbeslissingen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, vice-minister-president Dirk Van Mechelen en minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering keurt de verdeling goed van een provisioneel gesplitst vastleggingskrediet en stemt ook in met de aangepaste begrotingen van de DAB's Minafonds en Infrastructuurfonds en het Fonds voor Flankerend Economisch Beleid.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, vice-minister-president Dirk Van Mechelen, minister Kathleen Van Brempt, minister Hilde Crevits en minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering hecht haar definitieve goedkeuring aan de conventanten voor een reeks brownfieldprojecten. Het gaat om volgende projecten: Watersite Vilvoorde De Molens, Site Denaeyer Willebroek, Willebroek Noord, Plassendale Chemie Oostende, Militair domein Kievermont Geel, herontwikkeling Site Gasmeterlaan Gent, herinrichting bedrijventerrein Wiedauwkaai-Wondelgemse Meersen Gent, Oude Dokken Gent, Tessenderlo Chemie - Watersite Vilvoorde Herlocalisatie, Gasfabriek Lier, PSR Boom, Filature du Rabot Gent, PSR Izegem, Novagora Vilvoorde, Mottay-Plissart Vilvoorde, Cortoria Kortrijk, PSR Waregem, Rittweger Business Park Machelen, Uplace Machelen en De Post-Het Zegel Mechelen

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, vice-minister-president Dirk Van Mechelen, minister Marino Keulen, minister Kathleen Van Brempt, minister Hilde Crevits en minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering hecht haar definitieve goedkeuring aan het brownfieldconvenant voor het project Investeringszone Petroleum Zuid Antwerpen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van het afleveren van arbeidsvergunningen en arbeidskaarten voor de tewerkstelling van buitenlandse arbeidskrachten keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed over de overdracht van de personeelsleden van de VDAB aan het intern verzelfstandigd Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Marino Keulen

In het kader van het decreet over de organisatie en erkenning van toeristische samenwerkingsverbanden keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en van de Vlaamse Adviesraad Bestuurszaken, het uitvoeringsbesluit opnieuw principieel goed. Het besluit regelt de erkenning als toeristisch samenwerkingsverband; het toezicht door de Vlaamse overheid en de eventuele intrekking van de erkenning; de samenstelling en werking van de organen van het toeristisch samenwerkingsverband en de democratische controle door de deelnemende lokale overheden. Over dit besluit wordt nu het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering keurt principieel de werking en de samenstelling van de Vlaamse Luchthavencommissie (VLC) goed. De VLC is het platform voor structureel overleg en advies over het Vlaamse luchtvaart- en luchthavenbeleid. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, minister Hilde Crevits en minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering wijzigt principieel een besluit dat een gewestbijdrage toekent aan 'grijswaterleveranciers' voor de uitbouw van grijswatercircuits ter bescherming van kwetsbare watervoerende lagen. Door de wijziging komen ook leveranciers van de doelgroep land- en tuinbouw in aanmerking voor een gewestbijdrage en wordt het grijswaterbesluit eenduidiger en transparanter toegepast. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering keurt na onderhandelingen en advies van de Raad van State definitief het besluit goed over de toewijzing van de personeelsleden van het IVA met rechtspersoonlijkheid Vlaams Agentschap Ondernemen aan het IVA zonder rechtspersoonlijkheid Agentschap Economie.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

In uitvoering van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief een aantal besluiten goed. Die betreffen onder meer sommige aspecten van de planbatenheffing; de bepaling van de regels voor het planologisch attest; de bepaling van de toelaatbare functiewijzigingen voor gebouwen, gelegen buiten de geëigende bestemmingszone; de minnelijke schikking; de bepaling van de concordantie van bijzondere bestemmingsvoorschriften van de plannen van aanleg naar de (sub-)categorieën van gebiedsaanduiding; de bepaling van de werken en handelingen die vrijgesteld zijn van het eensluidend advies van de gemachtigde ambtenaar of van de medewerking van de architect; de berekening en de betaling van de meerwaarde; de dossiersamenstelling van de aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning en voor een verkavelingsvergunning.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

In het kader van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en de Strategische Adviesraad voor Ruimtelijke Ordening, opnieuw haar principiële goedkeuring aan haar besluit over het 'as-built attest' en de validering ervan. Het as-built attest is een attest waarin wordt verklaard dat handelingen betreffende een constructie niet of slechts marginaal afwijken van het vergunde of gemelde plan. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering keurt de protocolovereenkomst goed voor de meerjarenplanning van de herstructurering en restauratie van de vroegere mijnsite van Beringen in het kader van het project Mijn-wereld.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering keurt een samenwerkingsprotocol goed voor de meerjarenplanning van de tweede restauratiefase van het Europacollega, campus Verversdijk in Brugge.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering keurt de protocolovereenkomst goed met de meerjarenplanning voor de restauratie van het vroegere postgebouw in Oostende. Het gaat om een gebouw van architect Eysselinck dat herbestemd wordt tot cultureel centrum.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen en vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van de inhaalbeweging voor de schoolinfrastructuur keurt de Vlaamse Regering na advies van de Raad van State een drietal besluiten definitief goed. Een eerste besluit betreft de waarborgen voor de DBFM-vennootschap die zal instaan voor de werken en beoogt om een aantal onduidelijkheden en lacunes weg te werken uit een oud besluit ter zake. Hierbij wordt gestreefd naar een optimalisatie van zowel de risicopositie als de impact op de kostprijs van de leningen. Een tweede besluit betreft de vaststelling van het statuut van de toezichthouder bij de DBFM-vennootschap. Het besluit is gebaseerd op het statuut van een voltijdse regeringscommissaris. Het derde besluit regelt de voorwaarden of modaliteiten voor het stellen van de herfinancieringsgarantie.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen, minister Kathleen Van Brempt en minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering gelast de bevoegde ministers om voor de stationsomgevingen van Kortrijk, Turnhout Zuid en Lier te onderhandelen met de betrokken stadsbesturen, de NMBS Holding, Infrabel en De Lijn met het oog op de ondertekening van samenwerkingsovereenkomsten voor deze stationsomgevingen. Ze engageert zich om na de ondertekening een globaal Masterplan uit te werken met de betrokken partners. Ze keurt het voorstel van medefinanciering van de opmaak van de studies goed. Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed dat de organisatie van het permanent secretariaat van de Vlaamse Onderwijsraad regelt, en de specifieke bepalingen voor het personeel ervan. Het gaat om het vaststellen van specifieke graden en hun verdeling over niveaus en rangen, specifieke loopbanen, salarisschalen, regelingen voor specifieke personeelscategorieën en overgangsbepalingen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering wijzigt de beheersovereenkomsten met de Regionale Technische Centra (RTC). Ze bevatten nu een bepaling die stelt dat elk RTC een bedrag krijgt a rato van 10 euro per leerling op teldatum 1/10/2008 voor de organisatie van het VCA-examen voor de vermelde doelgroep. Het VCA-examen is een test waarmee jongeren kunnen aantonen dat ze beschikken over basiskennis rond veiligheid. Het nadien afgeleverde attest wordt sterk gewaardeerd in het bedrijfsleven. Door de bepaling op te nemen in de beheersovereenkomsten is er nu een uniforme regeling.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van de afspraken uit cao VIII met betrekking tot het in aanmerking nemen van welbepaalde diensten bij de berekening van geldelijke anciënniteit keurt de Vlaamse Regering een wijziging goed van twee koninklijke besluiten. Het gaat onder meer om de definitieve aanpassing van de bezoldigingsregeling van het onderwijzend, wetenschappelijk en daarmee gelijkgesteld personeel van het Ministerie van Openbaar Onderwijs; en de principiële wijziging van de bezoldigingsregeling van het administratief personeel, het meesters-, vak- en dienstpersoneel van de rijksinrichtingen voor kleuteronderwijs, voor lager, buitengewoon, middelbaar, technisch, kunst- en normaalonderwijs. Over het principieel gewijzigde besluit wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State. Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van de afspraken uit onderwijs-cao VIII met betrekking tot de ondersteuning van syndicale werkzaamheden keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed dat de middelen vastlegt en verdeelt onder de representatieve vakorganisaties. Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering beslist tot vierde aanpassing van de overgangsaccreditaties van sommige hogeschoolopleidingen. Het gaat onder meer om de masters in de industriële wetenschappen: chemie en biochemie; de bachelor en master in de industriële wetenschappen: bouwkunde en de master in de industriële wetenschappen: landmeten. Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een besluit tot vaststelling van de functies, de bekwaamheidsbewijzen en de salarisschalen in de Centra voor Basiseducatie. Het legt, met ingang van 1 september 2008, de functies en het geldelijk statuut vast voor het personeel en de bekwaamheidsbewijzen die vereist zijn voor elke functie. Het betreft onder meer de introductie van de functie van ervaringsdeskundige in de armoede en sociale uitsluiting, het bekwaamheidsbewijs voor de functie van uitvoerend administratief medewerker en de bewijzen van pedagogische bekwaamheid.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Om een contractueel personeelslid dat is aangesteld als coördinator van de deskundigen van de lokale overlegplatforms beter te kunnen bezoldigen, wordt een bijkomende verloning ingevolge een niet-verworven salarisschaal toegekend. Hiervoor wijzigt de Vlaamse Regering, na onderhandelingen met de sociale partners, opnieuw principieel het besluit over de salarisschalen van bepaalde personeelsleden in het onderwijs, het besluit met geldelijke en adminstratieve bepalingen voor contractuele personeelsleden in het onderwijs betaald door de Vlaamse Gemeenschap en het besluit over de toekenning van een bepaalde niet-verworven salarisschaal aan sommige personeelsleden van het onderwijs. Het wijzigingsbesluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Begin volgend schooljaar kan een nieuw vak TV/PV podiumtechniek worden ingericht in de derde graad TSO. Aan personeelsleden die deze vakinhoud al gaven, zij het onder een andere benaming binnen de al bestaande studierichting podiumtechnieken in de derde graad TSO, wordt de mogelijkheid geboden om een individuele concordantie naar dit nieuwe vak te krijgen. Op die manier kunnen zij, in afspraak met de inrichtende macht, de al opgebouwde rechten en plichten die ze verworden hadden voor het bestaande vak, blijvend overnemen naar het nieuwe vak podiumtechniek. De Vlaamse Regering keurt nu principieel het besluit ter zake goed. Het wordt nog geagendeerd voor onderhandelingen met de sociale partners, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering actualiseert principieel de besluiten over de bekwaamheidsbewijzen, de salarisschalen en de bezoldigingsregeling in het (buiten)gewoon (basis)onderwijs en in de Centra voor Leerlingenbegeleiding. Het gaat onder meer om het toevoegen van extra diploma's als gevolg van naamswijzigingen, het gelijktrekken van de onderwijsbevoegdheid van sommige diploma's over de verschillende onderwijsniveaus, de toevoeging van vergeten diploma's en aanpassingen aan de BBB-structuur. Dit besluit wordt gegandeerd voor onderhandelingen met de sociale partners, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Personeelsleden in het secundair onderwijs moeten zich voortdurend professionaliseren in hun vakgebied. Bedrijfsstages zijn hiervoor van groot belang. Toch gaan te weinig personeelsleden op bedrijfsstage, vooral omdat het moeilijk is vervanging te vinden. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed zodat het aantal bedrijfsstages kan toenemen en dat vervangingen mogelijk maakt.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Zieke of afwezige leerkrachten zorgen voor problemen voor de scholen, die dan een vervanger moeten kunnen aanstellen zodat de leerlingen verder les krijgen. De Vlaamse Regering beslist, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring te hechten aan het besluit dat de vervangingen van korte afwezigheden in het onderwijs regelt.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering keurt een tweede addendum goed bij de kaderovereenkomst 'Periodieke Peiling van de leerlingenprestaties in het leerplichtonderwijs' met de KU Leuven. Het gaat om de toevoeging van een artikel over de mogelijkheid tot het aangaan van samenwerkingsverbanden met andere universiteiten en hogescholen. De opdrachthouder wenst deze mogelijkheid expliciet op te nemen om te vermijden dat er discussie kan ontstaan over het al dan niet BTW-plichtig zijn van detacheringen vanuit partnerinstellingen. Daarnaast wordt, op basis van beleidsprioriteiten en rekening houdend met de herziening van bepaalde eindtermenclusters, de indicatieve peilingenkalender gewijzigd. Er wordt ook een materiële fout rechtgezet. De regering keurt meteen ook de 'overeenkomst Periodieke Peilingen, werkjaar 2009 in uitvoering van de kaderovereenkomst 2006-2011' goed.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In uitvoering van cao IV hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het besluit over de terbeschikingstelling wegens persoonlijke aangelegenheden voor de personeelsleden van het onderwijs. Het regelt deze vorm van verlof voor de vastbenoemde en tijdelijke personeelsleden. Dit besluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen met de sociale partners, daarna wordt het voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over de opleidings- en begeleidingscheques voor werknemers en haar besluit over de erkenning en subsidiëring van Centra voor Loopbaandienstverlening. Het gaat om de verfijning en verduidelijking van enkele subsidiëringsmodaliteiten. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering kent 486.000 euro subsidie toe aan vzw De Link voor het actieplan 2009-2010 'opleidingen ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting'.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit tot vaststelling van de vorm van de diploma's en de inhoud van het bijhorend diplomasupplement uitgereikt door de instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen. Bedoeling is het diplomasupplement conform te maken met de toepasselijke bepalingen in de 'Criteria and Procedures for Verification of Framework Compatibility' van het Bologna proces. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering keurt het besluit goed tot vaststelling van de lijst van onroerende goederen die worden overgedragen van het Gemeenschapsonderwijs naar de Erasmushogeschool Brussel. Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering keurt, na onderhandelingen met de sociale partners, opnieuw principieel het besluit goed over de geldelijke bepalingen voor de personeelsleden in de Centra voor Basiseducatie. Het besluit wijzigt twee vroegere koninklijke besluiten over de bezoldiging van onderwijzend personeel en regelt de bezoldigingsregeling in de sector basiseducatie. Daarnaast legt het besluit ook vast welke diensten, gepresteerd door personeelsleden in de sector basiseducatie, in aanmerking komen voor geldelijke anciënniteit in andere onderwijsniveaus. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over de bekwaamheidsbewijzen en de salarisschalen voor de personeelsleden van de centra voor volwassenenonderwijs. Het besluit maakt voor de modulaire opleidingen waarvoor de regering een opleidingsprofiel goedkeurde, de tussenstap van de gelijkstelling van een module met een vak gedaan. Het voorziet immers per opleiding, of waar nodig per module, rechtstreeks bekwaamheidsbewijzen met een bijhorende salarisschaalcode. Tevens wordt geactualiseerde regelgeving voorzien voor het hoger beroepsonderwijs en worden bekwaamheidsbewijzen vastgelegd voor de andere ambten die in het volwassenenonderwijs ingericht kunnen worden. Het besluit wordt nog geagendeerd voor onderhandelingen met de sociale partners; daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed over de subsidiëring van de scholen voor de organisatie van zonale busbegeleiding. Het voorziet een nieuw betoelagingssysteem voor de zonale busbegeleiding en heeft de bedoeling de arbeidsvoorwaarden voor de zonale busbegeleiders te verbeteren. Voortaan genieten ze het hele jaar door van een inkomen. Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Met het oog op onderhandelingen met de sociale partners en adviesaanvraag bij de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het uitvoeringsbesluit bij het decreet over de kwaliteit van het onderwijs voor wat het luik 'rechtspositie' betreft. De uitvoeringsmodaliteiten van het decreet worden vastgelegd: berekening dienstanciënniteit, vastleggen generieke competenties, samenstelling selectiecommissies, samenstelling en werking van de raad van beroep en de beroepsprocedures, salarisschalen inspecteurs en de leden van de pedagogische begeleidingsdiensten, bedragen voor forfaitaire vergoedingen, prestatie- en vakantieregeling.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het subsidiebesluit van het Vlaams Steunpunt Lokale Netwerken Opleiding en Tewerkstelling vzw. De subsidie bestaat nu uit de loonkosten van het toegekende personeel en de werkingskosten. Voor het werkingsjaar 2009 wordt 566.000 euro subsidie voorzien. Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het samenwerkingsakkkoord van de federale staat en de gewesten en gemeenschappen over de coördinatie van de controles naar illegale arbeid en sociale fraude. Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Voor de realisatie van het PPS-programma Inhaalbeweging Schoolinfrastructuur Vlaanderen zoekt de Vlaamse Gemeenschap een private partner. Na een onderhandelingsprocedure gunt de Vlaamse Regering nu de opdracht. De kandidaten worden van deze beslissing op de hoogte gebracht. Daarnaast duidt de Vlaamse Regering ook een toezichthouder aan bij de DBFM-vennootschap die door de private partner opgericht zal worden.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering kent een werkingssubsidie van 155.000 euro toe aan de vzw Kinderrechtencoalitie Vlaanderen in Gent voor het werkingsjaar 2009. Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering kent voor het jaar 2009 een subsidie van zo'n 560.000 euro toe aan het Sociaal Fonds voor het Sociaal-Cultureel Werk van de Vlaamse Gemeenschap voor het wegwerken van anomaliën inzake tewerkstelling in de sociaal-culturele sector. Op voorstel van minister Bert Anciaux

De vzw Kunst In Huis krijgt 559.000 euro subsidie van de Vlaamse Regering voor het geheel van haar werking in 2009, en nog eens zo'n 95.000 euro als tegemoetkoming in de reële kosten van personeelsleden tewerkgesteld in een gewezen DAC-statuut voor de periode 2004-2007.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering kent voor het jaar 2009 een subsidie van zo'n 8,32 miljoen euro toe aan het Sociaal Fonds voor het Sociaal-Cultureel Werk van de Vlaamse Gemeenschap voor de uitvoering van het Vlaams Akkoord voor de non-profit/social profit van 6 juni 2005. Het gaat om de uitvoering van de maatregelen tot verhoging van de eindejaarspremie, ter bevordering van de kwaliteit en voor de administratieve uitvoering. Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering kent 1 miljoen euro subsidie toe aan de vzw Quartier Latin - Student in Brussel voor het project 'bijna gratis openbaar vervoer voor de studenten van het Nederlandstalige Hoger Onderwijs in Brussel in het academiejaar 2009-2010.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

Op voorwaarde van een aantal door te voeren aanpassingen, stemt de Vlaamse Regering in met het voorontwerp van wet tot oprichting van de kruispuntdatabank van de voertuigen. De databank is een onontbeerlijke voorwaarde om de gewenste opspoorbaarheid van voertuigen te kunnen invoeren.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met het koninklijk besluit tot vaststelling van het regelgevende kader van de nationale veiligheidsvoorschriften voor de spoorwegen. Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met de wijzging van een ministerieel besluit ter uitvoering van het koninklijk besluit over het goederenvervoer over de weg. Het gaat om een indexaanpassing van bedragen in verband met cursussen en examens van vakbekwaamheid. Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

Onder voorbehoud van een aantal voorwaarden stemt de Vlaamse Regering in met een koninklijk en een ministerieel besluit tot vaststelling van de voorwaarden voor de toegang tot het beroep van ondernemer van personenvervoer over de weg. Bedoeling is de gebruikstoelating voor de voertuigen en de daarmee gepaarde gaande retributies af te schaffen. In de plaats daarvan wordt aan de onderneming een communautaire vergunning afgeleverd op voorwaarde dat de onderneming voldoet aan de door het KB gestelde voorwaarden van betrouwbaarheid, vakbekwaamheid en financiële draagkracht. Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met de wijziging van het koninklijk besluit met de veiligheidsvereisten en -procedures van toepassing op de spoorweginfrastructuurbeheerder en de -ondernemingen. De voorgestelde wijzigingen hebben vooral betrekking op de instellingen die de noodzakelijke psychologische en medische attesten afleveren aan het veiligheidspersoneel. Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

Mits een kleine tekstuele aanpassing stemt de Vlaamse Regering in met het voorontwerp van wet tot invoering van speekseltesten om het rijden onder invloed van drugs te kunnen aantonen. Deze vereenvoudigde procedure heeft als doel het aantal drugscontroles uit te breiden en aldus het aantal drugsgerelateerde ongevallen terug te dringen.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering kent 152.000 euro subsidie toe aan de stad Antwerpen voor de loonkosten van de doelgroepwerknemers die ingezet worden in het kader van het initiatief lokale diensteneconomie lijnspotters. Lijnspotters worden tewerkgesteld op bus- en tramlijnen van De Lijn en voeren aanvullende taken uit met het oog op hulpverlening, verstrekken van informatie, een preventief optreden of opnemen van een signalerende functie.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met het koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden waaronder vervoersondernemingen die gevestigd zijn op het grondgebeid van een andere lidstaat van de Europese Unie of van de Europse economische ruimte worden toegelaten tot het binnenlandse goederenvervoer over de weg in België. Het besluit beoogt de invoering van duidelijke en toepasbare regels die het mogelijk moeten maken het tijdelijk karakter van het cabotagevervoer op Belgisch grondgebied na te gaan.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 216.000 euro aan het Vlaams Overlegplatform Meerwaardeneconomie voor het werkingsjaar 2009. Ze keurt meteen ook het nieuwe actieplan goed.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering kent zo'n 516.000 euro toe aan de Vlaamse startcentra voor de sociale economie. De Punt nv, startcentrum voor de provincie Oost-Vlaanderen en Startcentrale cbva, startcentrum voor de provincie Limburg, krijgen ook nog respectievelijk 244.000 euro en 147.000 euro. Startcentrale cbva krijgt dit omwille van de hoge aanwezigheid van de doelgroep en Punt nv omdat die het braakliggende gebied Waas en Dender onder hun vleugels nemen. De subsidies zijn gekoppeld aan concrete inspanningen op een aantal resultaatsgebieden.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering legt 6 miljoen euro ten laste van het Vlaamse Fonds voor de Lastendelging voor de financiering van het pensioenfonds van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de subsidieregeling voor de tijdelijke gelijkschakeling van dagen economische werkloosheid voor de berekening van de eindejaarspremie voor werknemers in de beschutte werkplaatsen die erkend zijn door het Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie. Op voorstel van minister Hilde Crevits

Mits een aantal opmerkingen stemt de Vlaamse Regering in met het koninklijk besluit over de bevordering van het gecombineerd spoorvervoer van intermodale transporteenheden voor de periode 2009-2012.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat de sectorale regelgeving over Leefmilieu, Natuur en Energie verder aanpast aan het Kaderdecreet Bestuurlijk Beleid. Het vormt een beperkt aanvullend besluit op het besluit van 7 maart 2008, dat al tot doel had de aanpassingen die voortvloeiden uit het Kaderdecreet Bestuurlijk Beleid door te voeren in de bestaande regelgeving.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering beslist principieel tot wijziging van haar besluit over de toewijzing, het gebruik en de overname van de nutriëntenemmissierechten (NER-besluit) en het daaraan gekoppelde aangiftebesluit. Het wijzigingsbesluit regelt de procedures, voorwaarden en overgangsmaatregelen nodig voor de in het verzameldecreet opgenomen wijzigingen. Daarnaast worden een aantal bestaande regelingen verduidelijkt of aangepast in het kader van zorgvuldig bestuur. Over dit besluit wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State. Op voorstel van minister Hilde Crevits

In het kader van het decreet Integraal Waterbeleid beslist de Vlaamse Regering tot opheffing van volgende inactieve polders en wateringen: Mostaardpot, Fermerijbeemden, Niel-Wulleneek-Schelle, Watering van de Begijnebeek en Watering Het Kareelbos. Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de VREG, de SERV en de MiNa-Raad wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit tot toekenning van premies voor het uitvoeren van energiebesparende investeringen in woongebouwen en het besluit rond de openbaredienstverplichtingen ter bevordering van het rationeel energiegebruik. Bedoeling is een aantal knelpunten uit het eerste besluit te verhelpen, zoals de voorwaarde dat alle betalingen in hetzelfde jaar moeten gebeuren, de premie voor eigenaars van een appartement in een appartementsgebouw in mede-eigendom en de definitie van een bestaande woning voor de premie voor dakisolatie. Voor de netbeheerders worden de resultaatsverplichtingen verhoogd en komen er extra energiescans. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over de certificering van personeel voor de terugwinning van bepaalde oplosmiddelen op basis van gefluoreerde broeikasgassen uit apparatuur. Er zijn op dit moment geen gegevens bekend dat dergelijke solventen in Vlaanderen worden gebruikt. Niettemin moet de Vlaamse overheid voorzien dat indien in de toekomst een consumptie van dergelijke solventen zich zou voordoen, er een wettelijk kader bestaat waardoor de gebruiker van deze oplosmiddelen zich snel kan in orde stellen met de regelgeving zonder dat er moet worden gewacht op het creëren en goedkeuren van het nodige wettelijke kader. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over verhandelbare emmissierechten voor broeikasgassen. Het gaat om een omzetting van een Europese Richtlijn met als doel ook luchtvaartactiviteiten op te nemen in de regeling voor de handel in broeikasgasemmissierechten. De richtlijn bepaalt dat CO2-emissies van de luchtvaartsector, voor zover het vluchten betreft die vertrekken vanaf of aankomen op een luchtvaartterrein in een lidstaat van de Europese Unie, voortaan afgedekt moeten zijn door een voldoende aantal emissierechten. Over dit wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering verklaart de functie van secretaris vacant bij de Strategische Adviesraad MiNa-raad. Ze keurt meteen ook de te volgen wervingsprocedure goed. Op voorstel van minister Hilde Crevits

In uitvoering van het Decreet op het Natuurbehoud en het Natuurlijk Milieu hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het besluit over de vaststelling van gewestelijke instandhoudingsdoelstellingen voor Europees te beschermen soorten en habitats. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de MiNa-raad, de SERV en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan vier besluiten over de certificering van bedrijven en hun personeel voor de terugwinning van bepaalde oplosmiddelen op basis van gefluoreerde broeikasgassen uit apparatuur (brandbeveiligingssystemen, koelinstallaties, klimaatregelingssystemen in bepaalde motorvoertuigen en hoogspanningschakelaars). Over deze besluiten wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Op 19 december 2008 keurde de Vlaamse Regering het Investeringsprogramma 2010-2014 voor de optimalisatie van de bovengemeentelijke zuiveringsinfrastructuur in het Vlaamse Gewest goed. Hiermee werd het investeringsbudget voor 2010 vastgesteld op 250 miljoen euro, waarvan 100 miljoen euro voor de overname van gemeentelijke rioleringsinspanningen in het kader van het Lokaal Pact met de gemeenten. Het investeringsprogramma 2010 omvatte slechts een gedeeltelijke invulling, ongeveer 73,5 %, van het beschikbare Budget Lokaal Pact. Voor de verdere invulling van het Budget Lokaal Pact evalueerde of herevalueerde de Vlaamse Milieumaatschappij reeds vroeger al recent ingediende gemeentelijke projecten voor een eventuele tenlastename door het Vlaams Gewest. Dit leidde tot een toevoeging van 30 gemeentelijke projecten voor een totaal geraamde investering van ruim 26,5 miljoen euro. Daarmee wordt het beschikbare Budget Lokaal Pact bijna volledig ingevuld. De Vlaamse Regering keurt nu het voorstel goed tot aanvulling van het Budget Lokaal Pact van het investeringsprogramma 2010 voor de optimalisatie van de bovengemeentelijke zuiveringsinfrastructuur binnen het Vlaams Gewest.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het toekenningsstelsel van doctoraatsbeurzen door het IWT (specialisatiebeurzen). Het heeft tot doel om de toekenning van de specialisatiebeurzen te herzien volgens de aanbevelingen van de stuurgroep Benchmarking doctoraatsbeurzen. Het gaat onder meer om de vereenvoudiging van de tussentijdse evaluaties, een ruimer openstellen van de beurzen naar kandidaten die geen EU nationaliteit hebben, de afschaffing van de beperking op basis van diploma's om toegang te krijgen tot het stelsel en de beperking van de toekenning van doctoraatsbeurzen tot vernieuwend onderzoek met een vooruitzicht voor een economische of maatschappelijke toepasbaarheid op termijn.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering keurt de overeenkomst 2009-2014 goed tussen het Vlaamse Gewest en de United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) voor het opzetten van een Science Trust Fund ter ondersteuning van UNIDO's activteiten in Industriële Biotechnologie.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering voorziet 650.000 euro voor het Interreg IV-project 'Euregional PACT II' op voorwaarde dat een gedetailleerd werkplan wordt uitgewerkt waarin ook voldoende aandacht wordt besteed aan de samenwerking met het bedrijfsleven en het valorisatiepotentieel. Het Euregional Platform for Advancing Cancer Treatment II - Development of innovative anti-cancer therapeutics is een samenwerkingsproject van een aantal Belgische, Nederlandse en Duitse universiteiten en instellingen. Op voorstel van minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering voorziet 365.000 euro steun voor het Interreg-project 'Revalidatie Robotica II' van de provinciale Hogeschool Limburg. Doelstelling is om in samenwerking met bedrijven actief in de revalidatiegeneeskunde een prototype gebruiksklare armrevalidatierobot met virtuele software en een prototype bewegingsregistratie set up voor de bovenste ledematen te ontwikkelen.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering kent opleidingssteun toe aan volgende bedrijven: bvba ChillFis in Schoten (1 miljoen euro), nv IBM in Brussel (826.000 euro), nv Ordina Belgium in Schelle (872.000 euro), nv Stora Enso Langerbrugge in Gent (978.000 euro), nv Total Raffinaderij Antwerpen (1 miljoen euro) en nv Tyco Electronics Raychem in Kessel-Lo (1 miljoen euro).

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering kent 985.000 euro investeringssteun toe aan de nv Willems Staalconstructies in Balen. Op voorstel van minister Patricia Ceysens

Het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen (FWO) ondersteunt op basis van interuniversitaire competitie het grensverleggend onderzoek aan de Vlaamse universiteiten. Hiervoor ontvangt het FWO jaarlijks subsidies van de Vlaamse overheid. Een van de initiatieven van het FWO is het Odysseusinitiatief, dat een startfinanciering voorziet om uitstekende Vlaamse onderzoekers die aan een buitenlandse instelling werken en gereputeerde buitenlandse onderzoekers de mogelijkheid te bieden om (terug) naar Vlaanderen te komen en zich te integreren in het Vlaamse onderzoeksbestel. De Vlaamse Regering trekt hier sinds 2006 jaarlijks 12 miljoen euro voor uit. Om de continuïteit van het Odysseusinitiatief te verzekeren beslist de Vlaamse Regering om addendum 15 bij de beheersovereenkomst 2002-2007 goed te keuren.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over de ondersteuning van de Industriële Onderzoeksfondsen en de interfaceactiviteiten van de associaties.

Op voorstel van minister Veerle Heeren

De Vlaamse Regering wil de gezondheid van de bevolking verbeteren door tegen het jaar 2015 het gebruik van tabak, alcohol en illegale drugs terug te dringen. Deze gezondheidsdoelstelling heeft ze specifiek omschreven per middel. Vanuit deze doelstelling is ook een actieplan opgemaakt, met een beleidsvisie, een overzicht van sectoren en doelgroepen, en een lijst van krachtlijnen. De Vlaamse Regering bekrachtigt nu de gezondheidsdoelstelling tabak, alcohol en drugs en het bijbehorende actieplan 2009-2015.

Op voorstel van minister Veerle Heeren

De Vlaamse Regering wijzigt haar besluit over de erkenning en subsidiëring van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling. De wijzigingen omvatten onder meer een verhoging van de subsidies van het Vetrouwenscentrum Kindermishandeling Brussel, een nieuwe regeling voor de vergoeding van de anciënniteitsontwikkeling in de sector en een toekenning van een subsidie voor 2009 met het oog op de versterking van de klinische teams.

Op voorstel van minister Veerle Heeren

De Vlaamse Regering benoemt de (plaatsvervangende) leden van het Raadgevend Comité bij het agentschap Kind en Gezin.

Op voorstel van minister Veerle Heeren

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de gezondheidsdoelstellingen en het actieplan voeding en beweging 2009-2015. Het actieplan wordt voorgelegd aan de Commissie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Veerle Heeren

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van maximaal 140.000 euro aan De Sleutel (technisch onderdeel van het Provincialaat van de Broeders van Liefde) voor de organisatie van 'lifeskills' trainingen in het onderwijs.

Op voorstel van minister Veerle Heeren

De Vlaamse Regering keurt de verdeling goed van een provisioneel krediet op de begroting 2009 voor het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Op voorstel van minister Veerle Heeren

De Vlaamse Regering wijzigt na advies van de Raad van State definitief haar besluit over de Logo's. De Logo's zijn loco-regionale netwerken voor de uitvoering van het Vlaamse preventieve gezondheidsbeleid. Het wijzigingsbesluit verfijnt en vervolledigt de opdracht aan de Logo's met de invulling van het medisch milieukundig netwerk. Het legt onder meer het aantal VTE's deskundigen vast die specifiek milieugerelateerde gezondheidstaken uitvoeren.