Gemeente Utrecht

Nieuwe koers Utrechts re-integratiebeleid

De economische crisis maakt een heroriëntatie op de aanpak van werkloosheid in Utrecht noodzakelijk. Vandaag is door het college 'Aan de Slag. Het re-integratiebeleid 2009 tot en met 2011' vastgesteld. Het zwaartepunt van het nieuwe re-integratiebeleid komt te liggen bij de bemiddeling van mensen die snel aan het werk kunnen. Daarnaast blijft er een vangnet voor mensen die ver van de arbeidsmarkt staan. Het college van burgemeester en wethouders stelt een incidenteel fonds van tien miljoen beschikbaar om in de periode 2009-2011 de arbeidsmarkteffecten van de economische crisis aan te pakken. Het nieuwe re-integratiebeleid en bijbehorend 'Aanvalsplan arbeidsmarkteffecten economische crisis' komen voort uit de herziening van het re-integratiebeleid in het nieuwe Collegeakkoord 'Utrecht 2009-2010: Investeren en Doorpakken'.

Vanwege de economische crisis verwacht Utrecht een grotere instroom in de bijstand, terwijl het re-integratiebudget daalt. Het college wil de groei van het aantal bijstandsgerechtigden zo beperkt mogelijk houden. Daarom wil de gemeente mensen die tijdens de crisis hun baan verliezen en bijstandsgerechtigden die snel aan de slag kunnen, zo snel mogelijk aan een reguliere baan helpen. Hiervoor wordt een groter deel van het re-integratiebudget ingezet dan tot nu toe.

Een deel van het incidentele fonds van tien miljoen wordt ingezet voor het reguliere re-integratieaanbod om zo de nieuwe instroom te kunnen bedienen. Daarnaast wil de gemeente Utrecht samen met het bedrijfsleven en UWV Werkbedrijf in kansrijke sectoren - zoals in de beveiliging en de zorg - een aantal nieuwe werkgelegenheidsprojecten starten of nieuwe werkgelegenheid creëren. Indien nodig gecombineerd met scholing. De gemeente wil dat zoveel mogelijk mensen een beroepsopleiding volgen om een startkwalificatie te halen. Op een arbeidsmarkt met veel concurrentie is een startkwalificatie noodzakelijk om een baan te bemachtigen en te houden.

De gemeente Utrecht en UWV Werkbedrijf werken intensief samen op drie Werkpleinen, de voormalige CWI-vestigingen aan de Willem Dreeslaan, 't Goylaan en de Leidsche Rijn. Deze werkpleinen krijgen een belangrijke rol in het realiseren van werkgelegenheidsprojecten. Het werkgeversloket Werk030 zet bijvoorbeeld jobhunters in om actief vacatures op te sporen. Mensen die meteen kunnen werken worden kort en intensief bemiddeld: via Werk030, van werk naar werk, via opstapsubsidies, in samenwerking met uitzendorganisaties, naar vormen van leerwerkbanen, naar de Utrechtse Workfirst-aanpak Werk Loont! of richting zelfstandig ondernemerschap via bureau Zelfstandigen.

Klanten die nog niet meteen een betaalde baan kunnen vinden, kunnen met behoud van uitkering werkervaring opdoen via participatieplaatsen. Voor klanten die geen of minder kansen op werk hebben, wordt beperkt re-integratie instrumentarium ingezet. Zij krijgen wel de mogelijkheid in de samenleving te participeren via onder andere dagbesteding, vrijwilligerswerk en inburgering. Zoveel mogelijk mensen krijgen een inburgeringsaanbod omdat dit een belangrijke voorwaarde is voor volwaardige participatie. Allochtone werkzoekenden die nog moeten inburgeren, kunnen instromen in gecombineerde trajecten van taalprogramma's met arbeidsmarktgerichte scholingen en bemiddeling naar een baan.

Het re-integratiebeleid 2009 tot en met 2011 en het bijbehorende aanvalsplan worden op 16 juni in de Commissie Mens en Samenleving en op 7 juli a.s. door de gemeenteraad behandeld.